Idealne na lato! Pyszne czekoladowe ciasto z truskawkami i McVitie’s Digestive Milk Chocolate


Idealne na lato! Pyszne czekoladowe ciasto z truskawkami i McVitie’s Digestive Milk Chocolate
2017-06-27
Sezon na truskawki w pełni! Przystępna cena i ten smak… Rano możesz dodać je do śniadaniowej owsianki, w porze lunchu ciekawie wzbogacą sałatkę z kozim serem, a makaron z truskawkami to obiadowa klasyka, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa.

Polskie słodkie truskawki to także idealny składnik deserów. Dzisiaj proponujemy przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate.

Lista zakupów:

Składniki na biszkopt:

  • 50 g (3 ciastka) McVitie's Digestive Milk Chocolate
  • 30 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru

Składniki na krem waniliowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g jogurtu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany

Składniki na krem truskawkowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g śmietany

Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
 
Przygotowanie:
Pokruszone ciasteczka McVitie’s wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubij trzepaczką na jasną, kremową masę jajka, cukier i 2 łyżki gorącej wody. Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
 

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia. W między czasie posiekaj czekoladę i roztop ją w garnku (na małym ogniu) dodając 50 g śmietany. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia.
 
Pora na przygotowanie kremu waniliowego. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie lekko odciśnij i roztop w małym garnku na słabym ogniu. Dodaj do żelatyny 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymany krem odstaw na ok. 15 min. do wystygnięcia. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu. Po kremie waniliowym przyszedł czas na przygotowanie kremu truskawkowego. Podobnie jak poprzednio zaczynamy od namoczenia żelatyny. Kolejno kroimy umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozcieramy je na puree, dodając cukier. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min. Na koniec ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
 
Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego. Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał. Jeśli nie zużyłeś wszystkich truskawek możesz je wykorzystać do udekorowania ciasta razem z listkami mięty i pokruszonymi ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Smacznego!



Nadesłał:

Paulina Rucińska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl