Jesienna nostalgia i smakowe powroty do dzieciństwa Przepis na szarlotkę z lodami herbacianymi


Jesienna nostalgia i smakowe powroty do dzieciństwa Przepis na szarlotkę z lodami herbacianymi
2017-10-18
Aura jesienią nie rozpieszcza i chętnie szukamy rozwiązań, które umilą nam chłodne wieczory. Dla wielu osób idealnym sposobem na spędzenie czasu jest czytanie książki z ciepłą herbatą w dłoni. Nasze wewnętrzne dziecko marzy o kawałku szarlotki.

Szarlotka z lodami herbacianymi

Ciasto:

-       3 szklanki mąki

-       1 łyżeczka proszku do pieczenia

-       1 szklanka drobnego cukru

-       pół szklanki zaparzonej czarnej herbaty

-       1 cukier wanilinowy

-       250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

-       4 jajka

Jabłka:

-       2 kg jabłek (najlepiej odmiana Szara Reneta albo Antonówka)

-       około 12 łyżeczek cukru

-       1 cukier waniliowy

-       1 łyżeczka cynamonu

Lody o smaku herbaty:

-       2 szklanki mleka

-       laska wanilii

-       4 żółtka

-       10 dag cukru

-       1 szklanka śmietanki kremówki

-       2 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

1.      Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka należy lekko podsmażyć razem z cukrem (lub cukrem wanilinowym). Jabłka nie powinny się rozpadać. Dodać cynamon i ostudzić.

2.       Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia należy przesiać bezpośrednio na stolnicę i dodać pozostałe składniki suche: 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, a potem masło. Całość posiekać.

3.       W następnym etapie należy dodać 3 żółtka i 1 całe jajko, wlać przygotowaną herbatę. Zagnieść energicznymi ruchami ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć obie części w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

4.      Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej włożyć je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru. Na czas przygotowywania jabłek odstawić do lodówki.

5.      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Białka z 3 jaj ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, powoli dodawać pozostały cukier (1/4 szklanki) nie przerywając ubijania, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

6.       Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie jabłka. Przykryć pianą z ubitych białek.

7.      Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce i posypać nim przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej).

8.      Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i nałożyć lody na wierzch.

Lody:

1.      Mleko z dodaną laską wanilii wlać do rondelka i zagotować, następnie odstawić z ognia.
Do rondelka z mlekiem wrzucić herbatę, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła - ostudzić.

2.       Do oddzielnej dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na gęstą, puszystą, jasną masę. Wlać do niej ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki, aby się schłodziła.

3.      Schłodzoną śmietankę należy ubić na pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą herbacianą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym docelowo będziemy mrozić lody. Najlepiej sprawdzają się pojemniki po lodach lub pudełka śniadaniowe. Gotową już masę przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.

4.       Po pierwszej godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę. Po kolejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je łyżką. Lody ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej, w zależności od oczekiwanej przez nas konsystencji.

 

Smacznego!

 

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o Ahmad Tea London:

Firma Ahmad Tea powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.

Zapraszamy na nasz fanpage: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska oraz stronę www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:

LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych - to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.

Bez-nazwy-2Bez-nazwy-2Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł "Gazele Biznesu", certyfikat D&B - "Przejrzysta firma" oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl

 

 

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl