3 pomysły na mięsne dania z dodatkiem aromatycznego sosu
Czy zwyczajny niedzielny obiad może przemienić się w kulinarną podróż pełną zaskakujących smaków i niestandardowych rozwiązań? Tak! Wystarczy zadbać o odpowiednie przyprawy.
W poniższym artykule znajdują się wyjątkowe przepisy na potrawy takie jak kanapeczki, kurczak oraz chrupiące warzywa, które zachwycają smakiem, a wszystko za sprawą aromatycznego Sosu Kieleckiego tatarskiego. Niech wszyscy miłośnicy mięsa szykują się na prawdziwą ucztę!
Pyszne kanapeczki na początek dnia
Kanapki to dość uniwersalny pomysł na śniadanie. Jednak przyprawione sosem tatarskim mogą nabrać zupełnie nowego smaku i dodać energii na cały pracowity dzień. Można zatem wybrać bułki gryczane, posmarować masłem, a następnie dodać sałatę, szynkę dojrzewającą oraz pokrojone w plasterki jajka na twardo. Następnie kanapki polać sosem tatarskim, a później ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, które na koniec warto posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
Królewski obiad w polskim wydaniu
Po tak przyjemnym początku dnia czas na równie smakowity obiad. Jedną z przepysznych propozycji jest kurczak zapiekany w sosie tatarskim. Brzmi pysznie, prawda? Do przygotowania obiadu dla czterech osób będzie potrzeba czterech udek z kurczaka. Po wyjęciu kości i przecięciu na pół należy ułożyć udka do miski i dodać przyprawę do kurczaka oraz sól, po czym odstawić na godzinę. Następnie panierować mięso w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane udka smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone kawałki kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wraz z przygotowanym wcześniej pokrojonym w kostkę porem wymieszanym w sosie tatarskim. Na koniec można dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Mięso piec w temperaturze 180˚C przez 20 minut. Wreszcie można ucztować!
Lekka kolacja pod znakiem chrupiących warzyw
Kolacja powinna być nagrodą za pracowicie spędzony dzień. Co wybrać? W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia. Przykładowo można przygotować marchewkę, seler oraz pietruszkę – ilość dowolna! Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić w słupki, które następnie trzeba smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Warto pamiętać o tym, aby smażyć na małym ogniu oraz mieszając, aby uniknąć przypalenia. Potrawę można doprawić solą i pieprzem, a także dodać innych przypraw, w tym koniecznie sos tatarski do polania warzyw lub podania w osobnym naczynku. Smacznego!
Sos Kielecki tatarski bez wątpienia sprawi, że posiłki nabiorą zupełnie nowego charakteru. Ten wyśmienity dodatek do potraw nada im wyrazistego smaku i wspaniałego aromatu. Gęsta i puszysta konsystencja została uzyskana dzięki zastosowaniu najwyższej jakości surowców (jak np. drobno posiekanych ogórków konserwowych, cebuli czy marynowanych pieczarek) oraz starannie przygotowanej mieszanki ziół.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego – 3,49 zł brutto /180 g
Nadesłał:
BestBrands
|