3 pomysły na urozmaicenie świątecznego stołu
Do Bożego Narodzenia został już niecały miesiąc! Wszyscy czekają na ten magiczny czas wielu wzruszeń i radości. W tradycję świątecznych spotkań z najbliższymi bez wątpienia wpisują się przepyszne potrawy przygotowane specjalne na tę wyjątkową okazję.
Poniżej znajdują się trzy pomysły na nietuzinkowe dania z Musztardą Kielecką delikatesową, które umilą wspólne biesiadowanie.
Pierogi musztardowe
Trzy szklanki mąki pszennej oraz szklankę mąki żytniej przesiać przez sito, dodać jajko, a następnie delikatnie wymieszać. Dolać ok. półtorej szklanki letniej, przegotowanej wody, wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto, które należy odstawić na około 20 minut. W międzyczasie można przygotować farsz. W tym celu należy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, później dodać do niej 30 dag mięsa mielonego i wszystko mieszać do uzyskania miękkiego farszu. Odsączyć z nadmiaru wody oraz przestudzić, a następnie dodać szklankę ugotowanego ryżu, pokrojone ogórki kiszone, 15 dag startego sera żółtego, przyprawy oraz 2 łyżeczki musztardy. W dalszej kolejności rozwałkować ciasto oraz wykroić kółeczka. Na środek przygotowanej porcji dodać farsz, a następnie dokładnie zlepić. Tak sporządzone pierożki najlepiej gotować po kilka minut we wrzątku aż do wypłynięcia.
Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami
Sporządzić marynatę z połączenia dwóch łyżek musztardy, dwóch łyżek gęstego jogurtu naturalnego, jednej łyżki miodu oraz przypraw. Marynatą natrzeć mięso kurczaka (na przykład udka i podudzia) i odłożyć na minimum godzinę. W międzyczasie pokroić w kostkę kapustę i wyłożyć na dnie szerokiego naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć mięso z kurczaka. Pokroić ziemniaki w ćwiartki, marchewkę w grube krążki, a następnie wyłożyć do miski, polać olejem, dodać przyprawy, wymieszać i wyłożyć między kawałkami kurczaka. Przygotowane danie piec przez godzinę pod nakryciem w temperaturze 180 st. C. W międzyczasie pokroić w kostkę cukinię i paprykę, które po godzinie należy dodać do mięsa i piec przez następne pół godziny – tym razem bez przykrycia.
Śledzie w sosie musztardowym
Dokładnie wymieszać 150 g majonezu, 150 g musztardy i łyżkę miodu. Tak powstały sos doprawić kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszać. Odsączone i pokrojone w kawałki śledzie dodać do sosu. Następnie dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki i wymieszać. Tak sporządzone danie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Można podawać z domowym chlebem na zakwasie.
Tradycyjny i wykwintny smak Musztardy Kieleckiej delikatesowej sprawi, że świąteczne potrawy na długo zostaną w pamięci gości. Warto pamiętać, że musztarda słynie z charakterystycznego, głębokiego smaku, niepowtarzalnego aromatu i kremowej konsystencji, dzięki połączeniu takich składników jak: kilku odmian gorczycy, aromatycznych przypraw, pachnących ziół oraz octu, wytwarzanego w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi recepturami.
Nadesłał:
BestBrands
|