Bułeczki orkiszowe z rodzynkami
Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach drożdżówki to świetny pomysł na śniadanie, czy urozmaicenie filiżanki gorącej kawy. Przygotowując je na bazie mąki orkiszowej, możemy zmienić znaną wszystkim tradycyjną wersję bułeczek z dodatkiem sera i rodzynek, w pożywny i wartościowy posiłek.
Składniki na ciasto:
· 500 g mąki orkiszowej
· 250 ml mleka
· 80 g masła
· 70 g cukru
· 1 jajko
· 2 żółtka
· 7 g drożdży suszonych
· kilka kropli olejku waniliowego
· szczypta soli
Składniki na nadzienie:
· 250 g sera białego
· 100 g rodzynek BackMit
· 50 g masła (miękkiego)
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka cynamonu
· 1 jajko
· 50 ml mleka
Wykonanie :
1. Do dużej miski przesypujemy wszystkie suche składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Jednocześnie łączymy roztopione masło z mlekiem i całość dolewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie przez kilka minut wyrabiamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można to zrobić rękoma lub z wykorzystaniem robota kuchennego, używając końcówki do ciasta drożdżowego.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować nadzienie. W tym celu rozgniatamy ser i dodajemy do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm i wykładamy na nie 1/2 nadzienia. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc podłużny wałek. Następnie tniemy go na 2–3 cm plastry. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta.
5. Zwinięte plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Smarujemy wyrośnięte ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut.
7. Przed podaniem posypujemy bułeczki cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Nadesłał:
flypr
|