Dzień Babci i Dziadka. Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Dzień Babci i Dziadka coraz bliżej! 21 i 22 stycznia pokaż w zupełnie nowy sposób, jak bardzo ich kochasz! Z tej wyjątkowej okazji, zamiast jak co roku kupować prezenty, możesz pójść w odwiedziny z… własnym ciastem.
Klasycznie i domowo
|
Wizyty u dziadków kojarzą się z zapachem pysznych, domowych wypieków, a w szczególności z aromatyczną szarlotką. Z okazji Dnia Babci tym razem to my przygotujmy dla niej pachnące jabłkami ciasto. Do jego upieczenia potrzebne będą jabłka obrane ze skórki, cynamon, żółtka jaj, mąka pszenna i kostka do pieczenia Kasia. Aby ciasto się udało, trzeba pamiętać, że długi proces wyrabiania powoduje twardnienie, dlatego należy to zrobić jak najszybciej. Część przygotowanego ciasta odkłada się do lodówki – jest ono podstawą do zrobienia słodkiej kruszonki. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej. Tak przygotowana szarlotka z dodatkiem cynamonu będzie aromatycznym upominkiem dla naszych dziadków:
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
- mąka pszenna - 500 gramów
- cukier - 350 gramów
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cynamon - 1 szczypta
- śmietana - 150 mililitrów
- jabłka - 1 kilogram
- żółtka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
- Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
- Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
- Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
- Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
- Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
- Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.
Od serca
Z okazji Dnia Babci i Dziadka podarujmy im… serce! Słodki wypiek z czerwonym sercem w środku będzie zaskoczeniem dla każdego. Jak to zrobić? Wystarczą odpowiednie formy do ciasta i osobne przygotowanie czerwonego środka i jasnej masy. Na koniec ciasto polewa się czekoladą i gotowe! Oto receptura krok po kroku:
Ciasto z ukrytym sercem
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
- cukier - 400 gramów
- jajko - 8 sztuk
- mąka pszenna - 600 gramów
- mleko - 200 mililitrów
- czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
- czekolada - 200 gramów
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).
- Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
- W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
- Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
- Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
- Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
- Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
- Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.
Cytrynowa pierzynka
Sernik jest klasycznym specjałem naszych babć. Aby je zaskoczyć, upieczmy dla nich sernik z twistem – bo cytrynowy. W celu przygotowania masy najpierw rozpuszcza się w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Następnie należy oddzielić żółtka od białek i wymieszać je z twarogiem. Do serowej masy dodaje się kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, rozpuszczoną Kasię i miesza się wszystko mikserem. Tak przygotowana masa stanie się podstawą pysznego sernika. Z dodatkiem słodkiej pierzynki będzie idealnym, zimowym akcentem.
Cytrynowy sernik na pierzynce
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
- twaróg - 700 gramów
- jajka - 7 sztuk
- cukier - 250 gramów
- kisiel cytrynowy - 2 opakowania
- mąka - 2 łyżki
- sok z 1 cytryny - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.
- Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
- Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.
- Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160st.C.
- Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.
- Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Nietypowo, bo warzywnie!
Zamiast tradycyjnego ciasta, upiecz Babci i Dziadkowi… coś na zdrowie. Doskonałym pomysłem jest ciasto marchewkowe z brązowym cukrem, najlepiej skropione sokiem z cytryny – będzie wtedy delikatnie kwaśne, a przez to wyraziste w smaku. Dodatek bakalii, takich jak orzechy i rodzynki, sprawia, że wypiek jest także chrupiący. Gotowe ciasto pachnie cynamonem, ale można też dodać do niego kardamon lub gałkę muszkatołową. Całość, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, polewa się lukrem na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru. Jako dekorację dołącz do niego zrobione z marcepanu marchewki, posiekane orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- marchewka - 350 gramów
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
- brązowy cukier - 250 gramów
- skórka i sok z pomarańczy - 1 sztuka
- jajko - 4 sztuki
- mąka samorosnąca - 375 gramów
- cynamon - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- koniak - 2 łyżeczki
- orzechy włoskie - 80 gramów
- złote rodzynki - 150 gramów
- sok z pomarańczy - 0.5 sztuk
- cukier puder - 350 gramów
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm).
- Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.
- Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
- Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
- Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
- Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
- Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.
- Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
Babeczki dla Babci
Upiecz Babci czekoladową radość! By przygotować masę na czekoladowe babeczki, należy w rondelku rozpuścić kostkę do pieczenia Kasia wraz z gorzką czekoladą. Następnie dodajemy masę do zmiksowanych jajek i mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i cukier, a gotową masę rozlewamy do foremek na babeczki. Gorzka czekolada sprawi, że ciastka nie będą bardzo słodkie, ale zachowa się ich mocno czekoladowy aromat.
Babeczki czekoladowe
Składniki:
- gorzka czekolada 60% - 165 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 165 gramów
- jajka - 3 sztuki
- żółtka jajek - 3 sztuki
- mleko - 0.5 szklanek
- cukier - 65 gramów
- mąka - 65 gramów
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z gorzką czekoladą. Zdejmij z kuchenki i dodaj mleko.
- Zmiksuj jajka z żółtkami.
- Do zmiksowanych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę z Kasią. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Rozlej masę do porcelanowych foremek i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180˚C przez 8 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne!
Nadesłał:
Anna1
|