Gazpacho


2019-09-15
Gazpacho, czy popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.

Składniki (4 porcje):


• 4 puszki pomidorów Happy Frucht
• 2 czerwone papryki
• 1 średnia cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 ogórki gruntowe
• 4 kromki pieczywa białego (może być czerstwe)
• sok z 1/2 limonki
• 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
• sól, pieprz

Dodatki:


• ser feta
• rukola
• oliwki Beach Flower
• ogórek
• ziarenka czerwonego pieprzu

 

 

Wykonanie:

1. Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
3. Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
4. Schłodź zupę, np. przez noc.
5. Podawaj chłodnik z zaproponowanymi dodatkami.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl