Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Składniki: - mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. - czosnek 3 ząbki - sok z cytryny ½ łyżeczki - sól, pieprz czarny do smaku - sos czosnkowy „Tarsmak”
Składniki na ciasto:
- piwo jasne 150ml
- mleko 150ml
- jajko 1 szt.
- mąka pszenna 300g
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak”
Nadesłał:
SferaGroupPR
|