„Kulinarnie mocni” gotują i nie marnują
"Kulinarnie Mocni" wystartowali z piątą edycją programu. W tym roku, organizatorzy stawiają szczególny nacisk na niemarnowanie jedzenia.
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Tego dnia marka Kamis razem z Federacją Polskich Banków Żywności, szczególnie zwracają uwagę na mądre gospodarowanie zasobami lodówek i domowych spiżarni. Ich wspólny program „Kulinarnie Mocni" wystartował w tym roku już po raz piąty. Nadrzędnym celem inicjatywy jest przekazywanie wiedzy jak gotować zdrowo i kreatywnie, wykorzystując przy tym podstawowe produkty i przyprawy. W tym roku, Partnerzy stawiają szczególny nacisk na rozpowszechnianie wiedzy w zakresie zmniejszania ilości marnowanego jedzenia.
Dobry nawyk - nie wyrzucaj
Na codziennej liście zakupów polskiego konsumenta znajdują się pieczywo, mleko i wędliny. Średnio dwa razy w tygodniu rozszerzamy zakupy o świeże owoce i mięso drobiowe. Na targu lub bezpośrednio z prywatnych gospodarstwach rolnych, zaopatrujemy domowe zasoby w ziemniaki, warzywa korzeniowe i jaja. Część z wymienionych produktów, to często wynik spontanicznej decyzji, bo aż ponad połowie z nas zdarza się kupować impulsywnie, wykraczając poza listę potrzebnych produktów[1].
Miesięcznie, statystyczny Polak wyrzuca około 50 zł do śmieci - razem z marnowaną żywnością[2]. Do kosza trafiają najczęściej pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Niezmiennie, od 6 lat, za najczęstszy powód wskazuje się przeoczenie terminu przydatności do spożycia lub zbyt duże zakupy. Dane zebrane przez Federację Polskich Banków Żywności zwracają uwagę, że marnując żywność, przyczyniamy się do emisji 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych do atmosfery rocznie. To tyle, ile w tym samym czasie emituje cały przemysł Unii Europejskiej. Informacje dotyczące ekologicznego wpływu marnowania konkretnych artykułów, czyli zmniejszania zasobów wody, pokazują, że co roku, na świecie do produkcji wyrzucanej żywności, zużywa się 250 bilionów litrów wody. To 14 razy więcej, niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce[3]! Wymienione liczby są niepokojące, dlatego warto zacząć przywiązywać szczególną wagę do świadomego gospodarowania domowymi zasobami spożywczymi.
Podstawowe produkty, a ich kreatywne wykorzystanie
Dzięki kilku prostym zasadom, każdy może nauczyć się mądrego zarządzania żywnością. Na przykład -zanim udamy się na zakupy, sprawdźmy co znajduje się na półkach lodówki czy kuchennej szafki. Dodatkowo planujmy posiłki - najlepiej z wykorzystaniem tego, co już mamy pod ręką, tak aby podczas zakupów, uzupełnić tylko brakujące produkty czy przyprawy. Świadome wykorzystanie składników obecnych w kuchni lub zapasów domowej spiżarni, dodanie odpowiedniej kompozycji przypraw, pozwala stworzyć wyszukane potrawy, bez niepotrzebnego obciążania budżetu. W tym temacie edukował również Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, podczas wrześniowej edycji warsztatów „Kulinarnie Mocni". Opowiedział jak łączyć smaki i zdradził nowe kulinarne triki. Wspólnie z edukatorami Banków Żywności, stworzył kilka prostych przepisów, bazujących na składnikach, które Polacy kupują na co dzień i mogą je zużyć w przypadku ich nadmiaru w kuchni. Każdy może spróbować swoich sił i przygotować niebanalny, sycący obiad w postaci tarty ziemniaczanej lub deser, coś dla miłośników aromatycznych, owocowych ciast.
O programie „Kulinarnie Mocni"
Warsztaty „Kulinarnie Mocni" to wspólne gotowanie, otwieranie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne. Spotkania stanowią inspirację do działania edukatorów Banków Żywności i jednocześnie pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo, warsztaty pokazują, że posiłki przygotowane z podstawowych składników, mogą być zdrowe, pyszne i nieraz zaskakujące. Od 2015 roku zorganizowano już 1700 warsztatów dla ponad 24 000 osób z całej Polski. Akcja edukacyjna obejmuje swym zasięgiem kilkadziesiąt miast. W projekt od lat zaangażowani są wolontariusze - pracownicy McCormick - oraz edukatorzy z Banków Żywności - eksperci ds. żywienia. Jedni dzielą się wiedzą na temat ziół i przypraw, drudzy sposobami jak rozsądnie dysponować zasobami domowej spiżarni. Łączy ich kulinarna pasja i szacunek do jedzenia.
Więcej informacji o akcji: www.kulinarniemocni.pl
Czas gotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI
Ciasto:
· 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
· 150 masła/margaryny/smalcu
· 1 żółtko
· 50 ml wody
· Szczypta soli
· 2 łyżeczki kminku Kamis
Nadzienie:
· 500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
· 250 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
· 1 cebula pokrojona w kostkę
· 100 g sera białego
· 100 ml śmietany 30%
· 3 jaja
· 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
· 2 łyżeczki majeranku Kamis
· 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
· Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, wodę, sól, kminek i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż z papierem do formy na tartę. Przykryj papierem, obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok 20 minut w temp 195˚C. W połowie pieczenia, odkryj tartę.
- W międzyczasie ziemniaki gotuj przez 15 minut, odcedź.
- Boczek podsmaż z cebulą, wymieszaj z ziemniakami, dopraw majerankiem.
- Ser biały wymieszaj ze śmietaną, jajkami, dopraw solą i pieprzem.
Tarta cytrynowa z gruszkami
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta
Czas gotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI
Ciasto:
· 300 g mąki
· 150 g masła
· ½ szklanki cukru
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 50 ml wody
· Szczypta soli
· 1 łyżka Cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem Kamis
Budyń:
· 300 ml soku z cytryny
· ½ szklanki cukru
· 1 żółtko
· 1 łyżka maki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki cukru pudru
· 150 g margaryny
· Skórka z cytryny
Nadzienie:
· 3 gruszki obrane pokrojone w plastry
· 1 łyżka masła
· 50 g wiórek kokosowych
· 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem Kamis
· ½ łyżeczki cynamony
· ¼ łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem i z cukrem z wanilią i kardamonem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj żółtka oraz wodę i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem, obsyp suszoną fasolą. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 195˚C. W połowie pieczenia, odkryj tartę.
- W międzyczasie, zagotuj sok z cytryny (odlej 50 ml) z mąką pszenną i cukrem. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczana wymieszaną z pozostałym sokiem.
- Wystudzony budyń, utrzyj na puszysta masę z margaryną i cukrem pudrem. Dodaj skórkę z cytryny.
- Gruszki skarmelizuj na maśle z przyprawami.
- Na ciasto wyłóż budyń i gruszki. Wierzch posyp uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.
[1] Dane z projektu PROM. Lider: Federacja Polskich Banków Żywności. Autorzy badania: dr inż. Marzena Tomaszewska, dr inż. Beata Bilska, prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW.
[2] Dane wg raportu „Nie marnuje jedzenia 2018", Kantar Milward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.
[3] Dane wg raportu „Nie marnuje...", op. cit.
Nadesłał:
UlaGOW
|