Najnowsze badania z ostatnich 25 lat potwierdzają, że picie wody obniża ryzyko chorób przewlekłych
Amerykańskie badania, których wnioski skonstruowano na podstawie 25-letniej analizy danych, dowodzą, że regularne picie wody oddziałuje na utrzymanie odpowiedniego poziomu sodu w organizmie, co ma wpływ na tempo starzenia się biologicznego i występowanie chorób przewlekłych.
Do stałej oferty Waterdrop® naturalnych kapsułek rozpuszczalnych w wodzie, wchodzi bestsellerowa limitowana edycja Mikrodrinków SKY o smaku pierwotnej, białej truskawki.
Najnowsze badania potwierdzają pozytywny wpływ picia wody na zdrowie organizmu
Dane wykorzystane w badaniu pochodziły od ponad 15 tys. osób w średnim wieku, a ich obserwacja była prowadzona przez 25 lat. Naukowcy przeanalizowali powiązania między poziomem sodu w surowicy – którego poziom zmienia się pod wpływem spożywania wody – a różnymi wskaźnikami zdrowia. Dodatkowo w celu oszacowania względnej szybkości starzenia się na podstawie biomarkerów zależnych od wieku, obliczono wiek biologiczny (BA) oraz oceniono ryzyko występowania chorób przewlekłych.
Analiza wykazała, że wyższe stężenie sodu w surowicy u osób w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym o 39 proc. ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych. Osoby z niskim stężeniem sodu w surowicy miały nawet o 50 proc. większe szanse na starszy wiek biologiczny niż ich rzeczywisty wiek, co może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych.
Mikrodrink Waterdrop® SKY o smaku truskawki ananasowej
Na obniżenie sodu we krwi wpływa regularne picie wody, której Polacy piją zdecydowanie za mało – z badań wynika, że co dziesiąty Polak nie pije jej wcale, a ponad 80 proc. pije jej w ciągu dnia za mało. Rozpuszczalne w wodzie kapsułki Waterdrop® wspierają regularne nawadnianie organizmu, także u osób, którym nie odpowiada naturalny smak wody. Do regularnej oferty marki powraca bardzo popularny – wcześniej dostępny jako edycja limitowana – Mikrodrink SKY o smaku truskawki ananasowej, marakui oraz opuncji. Każda kapsułka Waterdrop® zawiera składniki odżywcze, magnez, wapń, ekstrakty owocowe oraz witaminy C, B1, B3.