Ozdabianie tortu – zrób to sam


Ozdabianie tortu – zrób to sam
2016-09-23
Oczywiście, że najważniejszy jest smak, ale oczy także jedzą. Powiedzmy, że nie każdy jest w stanie przygotowywać torty artystyczne, ale i tak warto zadbać o estetykę swoich wypieków.

Potrzebny rękaw cukierniczy?

Wśród narzędzi, które mogą nam w tym pomóc, na pewno jest rękaw cukierniczy/szpryca, jednak gwiazdki czy inne kształty z kremu możemy uzyskać także przy pomocy woreczka strunowego. Do obklejonego taśmą, a potem uciętego rogu wystarczy doczepić tylkę (końcówkę dekoratorską). To opcja dla tych, którzy nie są jeszcze pewni, czy będą często korzystać z dekoratorów (no i którzy nie chcą bawić się z myciem szprycy). Nieumiejętnie wykonana może jednak przyprawić o lekkie kłopoty.

Dostępne są szpryce w formie pistoletu lub tuby, a rękawy – materiałowe, silikonowe, a także jednorazowe, czyli specjalne końcówki wraz z zestawem jednorazowych rękawów.

Kolory

Kolory odgrywają ogromną rolę, zwłaszcza jeśli chodzi o torty dla dzieci – oczywiście, krem da się łatwo zabarwić naturalnie (kakao, esencjonalny sok malinowy itd.). Może to jednak wpływać na konsystencję, a barwa nie będzie bardzo intensywna. Soczyste kolory kremu lub nawet warstw ciasta (jak w przypadku tortu-tęczy) można uzyskać dzięki barwnikom spożywczym w proszku lub, częściej polecanym, w żelu.

Ozdoby i ozdóbki

Przysłowiowa wisienka na torcie może być kandyzowana (i nie musi być koniecznie wiśnią). To żaden problem, małe opakowania kandyzowanych owoców można znaleźć w każdym markecie. Pokuszenie się o domowe kandyzowanie oznacza kilkakrotne smażenie owoców/skórki w słodkim syropie, następnie ich przypieczenie. Procedura niezbyt opłacalna, jeśli nie mamy zamiaru przygotować większej ilości takiej (bardzo) słodkiej dekoracji.

Wśród gotowych ozdób prym wiodą cukiernicze perełki i już odlane ozdoby z czekolady – w przypadku tych ostatnich warto jednak poradzić sobie samemu. Wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie łyżką rozprowadzić czekoladę na papierze do pieczenia, „rysując” dowolne „mazy”, esy-floresy). Po zastygnięciu można je połamać i wykorzystać jako ozdobę stojącą lub leżącą na torcie.

3D – rzeźby z masy cukrowej

A co jeśli jednak chcemy pokusić się o wyrafinowany tort na chrzciny z różowymi bucikami na wierzchu? Wyjścia mamy dwa. Pierwsze – stworzyć je własnoręcznie, samodzielnie przygotowując masę cukrową. Masa cukrowa to cukier puder, glukoza, żelatyna i woda w odpowiednich proporcjach, no i wspomniane już barwniki. Torty artystyczne powstają dziś najczęściej właśnie przy jej użyciu, bo pozwala łatwo formować skomplikowane kształty lub powlec powierzchnię całego tortu.

Jeśli jednak czujemy, że nie mamy dostatecznych zdolności manualnych, żeby później nadać masie pożądany kształt, możemy zamówić gotowe figurki i dodać je do naszego wypieku.
Mistrzowie cukiernictwa są w stanie tworzyć naprawdę zapierające dech w piersiach kompozycje. Przy odrobinie umiejętności plastycznych domowe wypieki także łatwo mogą stać się milsze dla oka.

Nadesłał:

Cukiernia P.P.H.U. REM MARCO
http://remmarco.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl