Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD z sosem aioli
Kalmary, obok krewetek czy ośmiornicy, są jednym z najpopularniejszych morskich przysmaków. Ich delikatne i smaczne mięso jest bogatym źródłem najbardziej pożądanych składników odżyw-czych.
Firma PESCA NORD poleca MarNatura – bogate w selen oraz witaminy kalmary w pysznej, chrupiącej panierce – będące doskonałym rozwiązaniem dla dorosłych, jak i małych smakoszy owoców morza.
Choć istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie kalmarów, najbardziej znane są jednak w formie smażonych, panierowanych krążków. Do panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura idealnie będzie pasować popularny śródziemnomorski sos aioli.
Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura z sosem aioli
Składniki:
• 1 opakowanie panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura PESCA NORD
• sos aioli:
§ czosnek
§ sól
§ żółtko
§ sok z cytryny
§ sól
§ pieprz
§ szczypiorek
§ liście bazylii lub mięty
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD w piekarniku lub smażymy według wskazówek na opakowaniu.
2. Przygotowujemy sos – łączymy wszystkie składniki w misce i ucieramy.
3. Krążki kałamarnicy przekładamy na talerz i podajemy w towarzystwie sosu posypanego szczypiorkiem oraz dekorujemy listkami mięty lub bazylii.
Korzystnego wpływu owoców morza na nasze zdrowie nie trzeba już nikomu udowadniać, a wartości odżywcze i bogactwo witamin nie ustępują innym zdrowym, naturalnym produktom. Eksperci zalecają jedzenie ryb i owoców morza przynajmniej raz w tygodniu - stąd dajmy szansę panierowanym kalmarom od PESCA NORD z sosem aioli. To przepis, dzięki któremu możemy przekonać do ich jedzenia całą rodzinę, a także przygotować je podczas romantycznej kolacji - ponieważ kalmary są naturalnym afrodyzjakiem i doskonale wpływają na kondycję fizyczną.
Nadesłał:
GutPR
|