Pascal inspiruje… Będzie owocnie! Inspiracje na zimowe dania z owocami
W lecie w naszych kuchniach królują maliny, truskawki i jagody, ale zimą także znaleźć możemy owoce, które dumnie zaprezentują się w naszej kuchni: jabłka, gruszki czy śliwki – mogą nam pomóc przyrządzić znakomity posiłek.
Czerwone jabłuszko
|
To są dopiero skarby! Tyle odmian i smaków, tyle sposobów przygotowania i podania. Jabłka doskonałe nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia. Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, poleca przyrządzić z nimi zapiekankę. Najpierw należy jabłka podsmażyć, wrzucając je na rozgrzaną patelnię, a następnie posypać dwiema łyżkami cukru.
Gdy jabłka są już usmażone, przekładamy je do małych naczyń, w których przygotujemy zapiekankę. Do owoców dodajemy konfiturę truskawkową, bułkę tartą i suchy chleb. Na koniec wstawiamy naszą zapiekankę do piekarnika. Pachnąca jabłkowym sadem, rozgoni zimowe chłody!
Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
Przepis dla: 4 osób
Składniki:
- jabłka, obrane i pokrojone w kostkę - 2 sztuki
- bochenek chleba - 1 sztuka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 40 gramów
- jajko - 1 sztuka
- mleko - 50 mililitrów
- śmietana 30% - 50 mililitrów
- brązowy cukier - 6 łyżek
- bułka tarta - 4 łyżki
- konfitura truskawkowa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
- W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
- Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
- Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!
Jak śliwka w… drugim daniu
Śliwki wspaniale odnajdują się w daniach mięsnych – nadają im wykwintności i elegancji. Niezwykle udany duet stworzą z polędwiczkami wieprzowymi, o czym przekonuje Pascal Brodnicki. Mięso smażymy najpierw na patelni, a następnie pieczemy w żaroodpornej brytfance. Do piekarnika dokładamy resztę składników, czyli czosnek, ziemniaki, rozmaryn, cebulę i właśnie śliwki. W tym przepisie swoje miejsce znajdzie także… jabłko! „Pamiętajmy, że jabłka dodajemy zawsze na końcu - 15 minut przed wyjęciem, aby się nie rozpadły” – radzi Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami
Przepis dla: 4 osób
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki - 2 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 60 mililitrów
- młode ziemniaki pokrojone na pół - 8 sztuk
- cebula cukrowa pokrojona w piórka - 2 sztuki
- jabłka pokrojone w ósemki - 2 sztuki
- śliwki wędzone - 400 gramów
- zielona pietruszka posiekana - 0.5 pęczków
- rozgniecione ząbki czosnku w łupinie - 2 sztuki
- świeży rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
- Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu - 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!
Obiad pod gruszą
To zimowy rarytas. Znakomita w daniach na słodko, sprawdzi się także w przygotowaniu potraw bardziej wytrawnych. Gruszka doskonale podkreśli m. in. ich aromat. Dowód? Indyk słodko – kwaśny z gruszkami i z marchewką według przepisu Pascala Brodnickiego. Zestawienie mięsa drobiowego ze słodkimi składnikami: gruszkami, mlekiem kokosowym i marchewką zaskoczy rezultatem – absolutnie niepowtarzalnym smakiem:
Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką
Ilość porcji: 4
Składniki:
- indyk pokrojony w kostkę - 600 gramów
- twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek) - 4 sztuki
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka - 2 sztuki
- ząbki czosnku pokrojone w talarki - 2 sztuki
- obrane i pokrojone w talarki marchwie - 2 sztuki
- mleko kokosowe - 0.5 litrów
- rosół z kury - 0.5 litrów
- ocet ryżowy - 3 łyżki
- miód - 3 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżka
- łyżka imbiru w proszku - 1 łyżka
- łagodna papryka - 1 łyżka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 80 mililitrów
- posiekana kolendra - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
- Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem. Bon appétit!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pascal Brodnicki przygodę z gotowaniem rozpoczął od ukończenia szkoły gastronomicznej we francuskim Bayonne. W kolejnych latach jego zawodowe doświadczenie ukształtowała praca w restauracjach we Francji (m.in. la Laiterie lub Les Pyrénées nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelin) i w Warszawie (m.in. lokale Montmartre, Malibu). Kulinarne umiejętności szlifował także w warszawskim hotelu Bristol czy Chelsea Hotel w Londynie. Pasjonaci gotowania znają Pascala z takich programów jak „Pascal po prostu gotuj”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pascal po polsku” czy „Pascal po Francji” lub jego pięciu autorskich książek "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Pascal został też laureatem nagrody francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Le trophée de l’esprit alimentaire w 2008 za promocję kuchni francuskiej na świecie. Jako promotor zdrowego odżywiania, zostały wybrany przez Instytut Żywienia do udziału w kampanii Zachowaj Równowagę promującej zdrowe żywienie oraz twarzą programu Wielkopolska Onkologia, zajmującego się profilaktyką onkologiczną. Od września 2015 r. Pascal jest Ambasadorem Ramy Smaż jak szef kuchni.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Nadesłał:
Anna1
|