Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych


Pascal inspiruje: obiady dla najmłodszych
2016-10-21
Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak zachęcić naszych najmłodszych do jedzenia pożywnych i zdrowych posiłków? Jest na to sposób!

Ten częsty dylemat, który towarzyszy większości rodziców, rozwiązać możemy dzięki umiejętnemu dostarczaniu w potrawach wartościowych i jednocześnie smacznych składników, czyli np. warzyw czy też pysznych, świeżych ryb. Kilka najsmaczniejszych autorskich przepisów na dania dla wyjątkowo wymagających dziecięcych smakoszy przygotował Pascal Brodnicki - ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest, by już od dziecka przyzwyczajać naszych najmłodszych do sięgania po potrawy, które oprócz tego, że będą smaczne, dostarczą im niezbędnych witamin i składników odżywczych. Niezastąpione w tym zakresie są oczywiście - warzywa czy ryby. Co możemy jednak zrobić, gdy nasi milusińscy niechętnie spoglądają w stronę talerza wypełnionego sałatką lub warzywną zupą?

Pomidor!

Zwykła pomidorówka, choćby najpyszniejsza, może się w końcu „przejeść". I choć tak lubiana przez nasze dzieci, będzie musiała zostać zastąpiona swoją delikatnie ulepszoną, nowszą wersją. Warto więc nieco ją urozmaicić i nadać jej odrobinę ciekawszego smaku - wykorzystać do tego wystarczy soczewicę i serek ricotta. W wydaniu polecanym przez Pascala Brodnickiego z pewnością znajdzie ona uznanie wśród naszych dzieciaków:

Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • posiekana szalotka lub młoda cebula - 3 sztuki
  • posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki
  • czerwona soczewica - 100 gramów
  • passata - 400 mililitrów
  • ricotta - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
  • rosół z kury lub wywar warzywny - 600 mililitrów
  • pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
  3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
  4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!

„Fast food" z domowej kuchni

Dzieci zwykle wyjątkowo przepadają za daniami typu fast food. Jednak nieczęsto lubią zajadać się rybą. Dlatego, by sprostać kulinarnym wymaganiom najmłodszych, powinniśmy zapoznać się z przepisem Pascala na domowe nuggetsy - tym razem w wersji rybnej:

Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • filety z dorsza bez skórki, pokrojony w paluszki - 400 gramów
  • naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder - 150 gramów
  • żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem - 2 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • curry w proszku - 1 łyżka
  • umyty i pokrojony szpinak - 1 kilogram
  • płynna śmietana - 150 mililitrów
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
  2. Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż  szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez  5 minut. 
  3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!

W duecie z dynią

Pascal Brodnicki znalazł sposób na to, jak w ciekawy sposób zaserwować najmłodszym warzywa. Wystarczy przygotować placuszki, po które zwykle bardzo chętnie sięgają dzieciaki, i uzupełnić ich recepturę - dynią. Jest ona bardzo uniwersalnym warzywem, które wykorzystać możemy w różnoraki sposób w naszej kuchni, szczególnie jesienią. W formie placuszków, z dodatkiem sosu miętowo - jogurtowego, podbije podniebienia zarówno wszystkich milusińskich, jak i ich... rodziców!:

Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • posiekana cebula - 1 sztuka
  • posiekany pęczek natki pietruszki - 1 sztuka
  • mąka - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
  • jajo - 3 sztuki
  • starta dynia - 800 gramów
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny - 1 sztuka
  • posiekany pęczek mięty - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
  3. W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem. 
  4. Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo - jogurtowym. Bon appétit!

Pascal radzi również, by od najmłodszych lat przyzwyczajać nasze dzieci do obcowania z kuchnią i wspólnego przygotowywania posiłków. By ułatwić sobie pracę podczas rodzinnego smażenia, sięgnąć możemy np. po Ramę Smaż jak szef kuchni, która dzięki niewielkiej zawartości lecytyny słonecznikowej i sojowej oraz soli, mniej pryska.

Smacznego!

---------------------------------------------------------

Pascal Brodnicki przygodę z gotowaniem rozpoczął od ukończenia szkoły gastronomicznej we francuskim Bayonne. W kolejnych latach jego zawodowe doświadczenie ukształtowała praca w restauracjach we Francji (m.in. la Laiterie lub Les Pyrénées nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelin) i w Warszawie (m.in. lokale Montmartre, Malibu). Kulinarne umiejętności szlifował także w warszawskim hotelu Bristol czy Chelsea Hotel w Londynie. Pasjonaci gotowania znają Pascala z takich programów jak „Pascal po prostu gotuj", „Smakuj świat z Pascalem", „Pascal po polsku" czy „Pascal po Francji" lub jego pięciu autorskich książek "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Pascal został też laureatem nagrody francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Le trophée de l'esprit alimentaire w 2008 za promocję kuchni francuskiej na świecie. Jako promotor zdrowego odżywiania, zostały wybrany przez Instytut Żywienia do udziału w kampanii Zachowaj Równowagę promującej zdrowe żywienie oraz twarzą programu Wielkopolska Onkologia, zajmującego się profilaktyką onkologiczną. Od września 2015 r. Pascal jest Ambasadorem Ramy Smaż jak szef kuchni.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl