Placki ziemniaczane w karnawałowej odsłonie
Karnawał trwa więc niezbędne w kuchni staja się przepisy, które sprawdzą się jako pyszne przekąski na imprezę. Jeśli chcesz zaprosić swoich przyjaciół na wieczorne pogawędki, albo małe przyjęcie w gronie najbliższych, zaserwuj im niestandardową wersję znanej już potrawy.
Co powiesz na placki ziemniaczane w karnawałowej odsłonie? Poznaj przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wymagających. Placki ziemniaczane z gruszką i pistacjami polecają się na pyszną kolację i imprezową przekąskę.
SKŁADNIKI:
1 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/3 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki pszennej • 15 dag serka brie • 2 soczyste dojrzałe gruszki • oliwa do smażenia • chili • sól • pieprz
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką wyłóż porcje ciasta. Usmaż placki z obu stron na rumiano. Placków nie zdejmuj z patelni, ale od razu po usmażeniu na każdy połóż trochę serka brie i plasterek dojrzałej soczystej gruszki, oprósz szczyptą chili. Przykryj patelnię i poczekaj 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Można też placki z serkiem i gruszką ułożyć na blasze i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gorące placki ułóż na talerzu. Posyp siekanymi pistacjami, pestkami dyni i żurawiną.
Smacznego!
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|