Powiedz to na słodko w Dzień Matki, czyli pyszne inspiracje na deser dla ukochanej mamy


2019-05-17
Bywa tak, że nasze uczucia znacznie łatwiej wyrazić nam przez gesty niż słowa. Zwłaszcza, gdy mowa o miłości, jaką żywimy do własnej mamy. Może w tym roku zamiast gotowych czekoladek, warto zaserwować jej własnoręcznie przyrządzony deser, udowadniając tym samym, że potrafimy sobie poradzić w (...)

Bywa tak, że nasze uczucia znacznie łatwiej wyrazić nam przez gesty niż słowa. Zwłaszcza, gdy mowa o miłości, jaką żywimy do własnej mamy. Może w tym roku zamiast gotowych czekoladek, warto zaserwować jej własnoręcznie przyrządzony deser, udowadniając tym samym, że potrafimy sobie poradzić w kuchni? Marka Delecta sprawdza przepisy, które z pewnością przypadną do gustu naszym mamom.

W oczach naszych mam, zawsze będziemy jej najukochańszymi, małymi dziećmi. Z pewnością jeszcze w niejednej szufladzie rodzinnego domu można znaleźć skrzętnie ukryte laurki, które pieczołowicie przygotowaliśmy z okazji Dnia Matki jeszcze kilkanaście lat temu. A gdyby tak wrócić do tej tradycji i w tym roku zamiast bombonierki, sprezentować mamie własnoręcznie przygotowany deser, udowadniając tym samy, że jej kulinarne lekcje „nie poszły w las”? A więc, do dzieła!

Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem

Ciasto:

·        2 opakowania bezy Delecta

·        250 ml wody

Nadzienie:

·        200 g świeżych lub mrożonych jagód

·        1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta

·        2 łyżki cukru

·        3 łyżki masła

·        500 ml mleka

Sprawianie przyjemności innym potrafi dostarczyć wiele radości nam samym. Najlepiej, gdy taka przyjemność jeszcze pysznie smakuje.

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 150°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku bezy miksujemy z wodą do uzyskania sztywnej piany. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe beziki, dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość. Przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Gotowe beziki studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Następnie, budyń mieszamy w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy, pozbywając się grudek. Gotowy budyń zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa wystygnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jagody blendujemy w wysokim naczyniu, a następnie miksujemy z kremem budyniowym. Kiedy krem będzie gładki – przekładamy nim bezę i nakładamy drugą. Kroki powtarzamy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie bezy. Pięknie i pysznie – czego chcieć więcej?

 

Tarta z galaretką i kremem śmietankowym

Ciasto:

·        1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

·        1 jajo

·        100 g zimnej margaryny lub masła

Nadzienie:

·        2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta

·        550 ml wody

Dekoracja:

·        200 ml śmietanki kremówki

·        1 łyżka cukru pudru

·        kilka orzechów laskowych Bakalland

Tarta na klasycznym kruchym cieście to zawsze smaczny pomysł. Z przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo efektownie!

 

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz i miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem, a ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy – użyliśmy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód. Wlewamy do środka galaretkę i odkładamy do lodówki na godzinę. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto ozdabiamy orzechami laskowymi. Owocowa galaretka musi zastygnąć w lodówce – lepiej sprawdźmy, czy nikt nie dobierze się do niej przed stężeniem, bo jest kusząco pyszna!

 

Serca brownie

Ciasto:

·        1 opakowanie brownie Delecta

·        4 jaja

·        150 ml oleju

·        75 g margaryny

Nadzienie:

·        120 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%

·        100 g mascarpone

·        350 g malin (świeżych lub mrożonych)

·        2 łyżki soku z cytryny

·        75 g cukru

·        10 g żelatyny Delecta

Pyszne, czekoladowe brownie to zawsze dobry pomysł. A co, jeśli brownie przemówi za nas, wyrażając nasze uczucia względem najważniejszej osoby – mamy?

Najpierw nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Rozpuszczamy margarynę do masy czekoladowej i studzimy. Miksujemy około 4 minut jaja i olej, dosypując stopniowo mieszankę do wypieku domowego ciasta brownie. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nakłuwamy ciasto widelcem. Mieszamy delikatnie łyżką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną. Masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto i wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika na około 9 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką serca. Każde serce przecinamy w poprzek, na dwa blaty. W rondlu podgrzewamy maliny, sok z cytryny i cukier, aż do rozpuszczenia cukru. Tak powstałą masę przecieramy przez sito, by uzyskać gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i następnie mieszamy ją z malinowym puree. W mikserze ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę z mascarpone. Do piany dodajemy mus malinowy i delikatnie mieszamy. Gotową masą przekładamy czekoladowe serca, które możemy dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Chociaż przepis wymaga czasu, warto poświęcić się dla swojej ukochanej mamy. To będzie brownie w kształcie serca i… od serca!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl