Smart cooking, czyli sprytne gotowanie
Lubisz gotować, ale często nie masz czasu na to, by przyrządzić obiad od A do Z? Mamy na to sposób! Podpowiadamy, jak wykorzystać dania gotowe, by ugotować obiad szybko, wygodnie i… nietypowo.
Smart cooking to nic innego, jak sprytne gotowanie, dzięki któremu możesz oszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Ten trend jest coraz bardziej obecny w polskich kuchniach z kilku powodów. Przede wszystkim sprzyja mu szybkie tempo życia, które sprawia, że zwyczajnie nie mamy czasu na to, by przygotować pełny obiad od A do Z. W większości domów to kobieta odpowiedzialna jest za przyrządzanie posiłków, a coraz więcej kobiet realizuje się zawodowo, nie mając czasu na gotowanie. Bywa też tak, że godziny pracy są wydłużone np. poprzez długie dojazdy do miejsca pracy, a oprócz tego, coraz więcej osób angażuje się w czasie wolnym w różne aktywności, takie jak np. siłownia, zajęcia fitness, dodatkowe lekcje języka czy tańca etc. Stąd narodziła się potrzeba szybkiego i wygodnego sposobu na przygotowanie posiłku.
Wypróbuj dań gotowych!
Z pomocą w takich sytuacjach przychodzą dania gotowe. Zazwyczaj są one wykorzystywane w standardowy sposób – wystarczy odgrzać zawartość słoika i obiad gotowy. Jednak coraz więcej osób decyduje się na wykorzystanie dań gotowych jako jednego z elementów własnoręcznie przygotowywanego posiłku, oszczędzając w ten sposób sporo czasu. Dania gotowe cieszą się większą popularnością nie tylko ze względu na swoje praktyczne i wygodne zastosowanie, ale także dzięki lepszym składom. Producenci coraz bardziej dbają o ich jakość, dzięki czemu konsumenci mogą świadomie zdecydować, co wkładają do swojego zakupowego koszyka.
Poniżej kilka przykładowych przepisów z wykorzystaniem dań gotowych. Zobacz, co możesz wyczarować z – na pozór typowej i standardowej – potrawy w słoiku. Wszystkie poniższe propozycje opierają się o dania gotowe bez MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie), glutaminianu sodu i konserwantów.
Gołąbki w ziołowym wydaniu
Będziesz potrzebować: Gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol, zioła (świeżą bazylię, pęczek świeżej kolendry, pęczek świeżego koperku, szczypiorek), kilka ząbków czosnku
Przelej zawartość słoików do ganka, postaw na małym ogniu. W międzyczasie posiekaj zioła i czosnek. Do podgrzanych gołąbków dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i poczekaj aż danie będzie ciepłe.
Wyłóż gotowe gołąbki wraz z sosem na talerz i posyp potrawę przygotowanymi wcześniej ziołami.
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne – idealne na wygodny obiad w 15 min!
Pulpety w nowej odsłonie
Pulpety mają sporo zastosowań, jednak czy próbowałaś wykorzystać je jako farsz? Jeśli nie, zainspiruj się naszym przepisem!
Będziesz potrzebować: Pulpetów mięsno-warzywnych w sosie pomidorowym marki Pamapol, makaronu cannelloni, 200 g sera żółtego, zioła (świeżą bazylię, pęczek świeżej kolendry, pęczek świeżego koperku), kilka ząbków czosnku, słodkiej papryki mielonej.
Ustaw piekarnik na 180-200 stopni C. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj niezbędne składniki, posiekaj zioła i czosnek.
Przełóż pulpety ze słoiczków do garnka (oddziel je od sosu), dodaj do nich posiekane wcześniej zioła oraz czosnek i trzymaj całość na lekkim ogniu przez około 5 min. Następnie rozdrób pulpety np. za pomocą widelca.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Nadziej (nieugotowane) rurki makaronu rozdrobnionymi pulpetami. Ułóż w naczyniu makaron (ciasno jedna rurka obok drugiej). Polej makaron sosem, który oddzieliłaś wcześniej od klopsików.
Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz około 40 minut. Na 15 min przed końcem pieczenia posyp makaron startym serem (ser możesz także posypać papryką, by nabrał przy pieczeniu ładnego koloru) i zapiekaj dalej.
Na koniec, po wyłożeniu makaronu na talerze, możesz dla dekoracji rozsypać zioła po jego wierzchu i/lub wokół dania.
Klopsiki z indyka w roli głównej
To danie jest nie tylko niezwykle szybkie i w wygodne w przygotowaniu, ale też bardzo smaczne!
Będziesz potrzebować: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami Pamapol, makaron penne, pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię.
Ugotuj makaron (al dente). Przełóż do garnka zawartość słoików i potrzymaj na lekkim ogniu. W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki lub połówki.
Gdy wszystkie trzy składniki będą gotowe, wyłóż makaron na talerz, polej go sosem z klopsikami, dodaj na wierzch pomidorki oraz kilka listków bazylii do dekoracji i voila! Pyszny posiłek gotowy w 15 min.
Nadesłał:
eskadra
|