W kuchni wszystko zaczyna się od przypraw…
Po obiedzie nic nie zostało? Tylko pusty talerz? Doskonale! Taki widok to znak, że naprawdę smakowało! Dowód wdzięczności dla nas – przygotowujących obiad. A wszystko zaczęło się kilkadziesiąt minut temu, kiedy chcieliśmy nadać daniu najlepszy smak, ten oczekiwany przez naszych najbliższych.
W tak doskonałym doprawieniu dania pomoże Przyprawa do złotego kurczaka Knorr. Aromatyczne warzywa i przyprawy, które składają się na tą kompozycję, sprawią, że wszystko w mig zniknie z talerza: złociste udka z kurczaka, chrupiące skrzydełka, pachnący kurczak w całości prosto z piekarnika. To nieoczywiste połączenie smaków papryki i czosnku z egzotycznym curry, dopełnione korzennymi aromatami gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków. To również kurkuma, która apetycznie ozłoci skórkę kurczaka. Rezultat? Aromatyczne mięso, idealnie miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące i apetycznie złociste. Co więcej, Przyprawa do złotego kurczaka może poszczycić się nową udoskonaloną recepturą, bez dodatku glutaminianu sodu.
|
Ten smak zachwyci naszych najbliższych. Po naszym obiedzie pozostanie tylko pusty talerz i… tęsknota za kolejnym tak pysznym daniem.
… a kończy na nagrodach
Dodatkowo wielbiciele gotowania mogą pokazać, jak bardzo smaczna była ich potrawa. Jak to zrobić? Przygotować złotego kurczaka, sfotografować danie, zrobić zdjęcie talerza po posiłku i połączyć oba zdjęcia na stronie konkursowej - www.przepisy.pl/knorr/zloty-kurczak-pl. Słowa są zbędne - zdjęcie to najlepszy dowód, jak było pysznie!
Autorzy nadesłanych zdjęć mają szansę na atrakcyjne nagrody! Każdy uczestnik aktywacji otrzyma ebook z przepisami, a do wygrania są także aparaty fotograficzne i personalizowane skrzynki na przyprawy oraz nagroda główna - udział w warsztatach kulinarnych Knorr.
Przyprawa sprawdzi się podczas przygotowywania pysznego, pieczonego kurczaka:
Złoty pieczony kurczak
Składniki:
- cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 czerwone cebule
- łyżka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, aby nadać aromatu. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.
- Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki . Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.
- Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.
Nadesłał:
Anna1
|