Zdrowe tłuszcze – zdrowe Święta!
Aromatyczne mięsa, smakowite pierogi, chrupiące ryby w panierce i soczyste pieczenie polane wyśmienitym sosem – nic nie smakuje tak dobrze, jak serwowane w rodzinnym gronie – świąteczne potrawy.
Nim jednak sięgać będziemy po kolejną dokładkę naszego ulubionego dania, warto jest zastanowić się jak sprawić, by w okresie Świąt nasze jedzenie było nie tylko smaczne, ale także – bogatsze w zdrowe tłuszcze, którymi zastąpić powinniśmy te, które są dla nas niekorzystne. Gdzie je znajdziemy i które z nich wykorzystywać w naszej kuchni do przygotowania świątecznych pyszności?
|
- Do smażenia i marynat - olej roślinny lub mix olejów
W Święta ciężko byłoby obejść się bez smażonego karpia, czy pieczonej szynki marynowanej w mieszance ziół, przypraw i olejów. Bez względu na to, jaki sposób przygotowania mięsa czy ryb wybierzemy, pamiętać powinniśmy o jakości tłuszczu na jakim przyrządzać będziemy nasze bożonarodzeniowe potrawy. Do smażenia najlepiej wykorzystywać wysokiej jakości rafinowany olej roślinny – rzepakowy lub słonecznikowy. Oba oleje charakteryzują się tzw. stabilnością oksydacyjną oraz odpornością na utlenianie – oznacza to, że podgrzewane do wysokiej temperatury nie tracą swoich właściwości. Podobnie dostępne na rynku produkty z mixem olejów, wzbogacone dodatkowo o witaminy – A i D.Co ważne, nigdy nie wykorzystujmy tego samego tłuszczu do wielokrotnego smażenia. W wyniku kilkukrotnego podgrzania wytworzyć się mogą niekorzystne dla naszego zdrowia utlenione formy kwasów tłuszczowych, które zdecydowanie powinniśmy wykluczyć z naszego jadłospisu – nie tylko w czasie Świąt.
- Do sałatek i surówek - oliwa z oliwek
W czasie Świąt na naszych stołach nie może zabraknąć różnorakich sałatek i surówek. Do ich przygotowania warto wykorzystać – oliwę z oliwek. Najlepszą jej odmianą jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, którą możemy stosować także do krótkotrwałego smażenia potraw. Oliwa z oliwek bogata jest w kwasy jednonienasycone, które mogą m. in. pomóc ochronić nasze serce - tj. mogą redukować czynniki ryzyka choroby wieńcowej.
- Na wigilijną kolację i świąteczny obiad – ryby
Ryby - w tym tradycyjnie serwowany na naszym wigilijnym stole karp, stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Począwszy od wyławianego w górskich potokach pstrąga - tłuste ryby stanowią bogate źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Najwięcej dobrych tłuszczów znaleźć możemy w tłustych rybach morskich: makrelach, sardynkach, śledziach, halibucie czy łososiu. Idealnie wkomponują się one w bożonarodzeniowy klimat i na pewno zasmakują naszym gościom.
- Do ciast i wigilijnej kutii – bakalie
Orzechy - choć stosunkowo wysokokaloryczne (100g orzechów włoskich to aż 645 kalorii), stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają również pozytywnie na poziom „złego” cholesterolu we krwi. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju ciast, a także wigilijnej kutii. Zmielone orzechy laskowe mogą także zastąpić mąkę w niektórych przepisach na świąteczne wypieki.
- Do pieczenia – dobrej jakości margaryna
W Święta nie możemy także zapomnieć o wypiekach – do ich przygotowania wykorzystać powinniśmy dobrej jakości margarynę. Jaką? Tę, która w swoim składzie nie zawiera częściowo utwardzonych/uwodornionych tłuszczów, będących źródłem tłuszczów trans.
Smacznych Świąt!
Nadesłał:
Anna1
|