Alpejski przysmak?
Szwajcarski tort wiśniowy zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem i prostotą przygotowania!
Torty wiśniowe mogą być bardzo smaczne i apetyczne, są szczególnie idealnym wyborem na okres letni, ponieważ wiśnie są sezonowym owocem. Wykorzystanie sezonowych składników może dodatkowo podkreślić świeżość i smak deseru.
Dlaczego akurat wiśnie?
Wiśnie są źródłem witamin, takich jak witamina C, witamina A i witaminy z grupy B, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze są istotne dla zdrowia układu odpornościowego, funkcji mózgu, układu sercowo-naczyniowego i innych procesów w organizmie. Są bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, flawonoidy i kwas elagowy. Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą przyczyniać się do procesów starzenia się i chorób przewlekłych. Zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie i zmniejszeniu ryzyka chorób zapalnych, takich jak choroby reumatyczne czy cukrzyca. Są źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga zdrowie układu trawiennego poprzez regulację perystaltyki jelit, poprawę trawienia i zapobieganie zaparciom.
Składniki na szwajcarski tort wiśniowy
Orzechowy spód :
- 4 białka
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20g mąki kukurydzianej
- 100g mielonych orzechów laskowych
Biszkopt :
- 2 jaja
- 80g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40g mąki kukurydzianej
- 40g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kompot wiśniowy do nasączenia
Krem :
- 45g mąki kukurydzianej
- 1/2 litra mleka
- 50g cukru
- 150g masła
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki soku wiśniowego
- 2-3 łyżki galaretki wiśniowej
Do posypania prażone migdały oraz cukier puder.
Szwajcarski tort wiśniowy - sposób przygotowania
- Na orzechowy spód ubić białka z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodać ostrożnie orzechy wymieszane z mąką kukurydzianą.
- Gotowym ciastem wypełnić dwie posmarowane tłuszczem formy o średnicy 26cm, piec około 15-20minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
- W tym czasie rozbić jaja przeznaczone na biszkopt, oddzielić od białek. Ubić pianę z białek i 2 łyżek zimnej wody, dodać cukier i cukier waniliowy.
- Następnie rozprowadzić w pianie żółtka, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.
- Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem tylko na dnie, wlać masę biszkoptową i piec około 35minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
- Spody do ostygnięcia odstawić na bok.
- Mąkę kukurydzianą na krem wiśniowy zmieszać z odpowiednią ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą z mlekiem, mieszając, jeszcze chwilę gotować.
- Powstały budyń wlać do miski i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie dodać żółtko i tłuszcz o temperaturze pokojowej, wszystko utrzeć mikserem.
- Dodać sok wiśniowy zmieszany z galaretką wiśniową.
- Spód orzechowy nasączyć 2 łyżkami kompotu wiśniowego i rozsmarować na nim 1/4 kremu wiśniowego.
- Na wierzchu położyć spód biszkoptowy, nasączyć 3-4 łyżkami kompotu wiśniowego, powtórnie rozsmarować krem wiśniowy. Nakryć drugim spodem orzechowym, nasączyć go 2-4 łyżkami kompotu wiśniowego.
- Resztę kremu wiśniowego wykorzystać do smarowania górnej powierzchni i boków tortu.
- Uprażonymi uprzednio migdałami na patelni bez tłuszczu, posypać boki tortu.
- Tort wstawić do lodówki, podawać posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/
Nadesłał:
redakcja
|