Białe sosy w kolorowych potrawach
Kuchnia uwielbia kontrasty, zarówno te smakowe, jak i wizualne. Dlatego przygotowując dania warto łączyć delikatne smaki z wyrazistymi. Ta sama zasada obowiązuje również w doborze składników. Zestawmy zatem kolorowe produkty z białymi sosami i zaskoczmy swoich gości smakowitymi przekąskami.
Gdybyśmy mieli wybrać „TOP 3” białych sosów, bez wątpienia na liście znalazłyby się sosy: chrzanowy, czosnkowy i tatarski. Są mocno zakorzenione w naszej tradycji ze względu na uniwersalność zastosowania oraz intensywne aromaty. Co ciekawe, w naszej kulturze kulinarnej sosy nie stanowią wyłącznie tła potraw. Wręcz przeciwnie – uzupełniają je i dodają charakteru. Nieprzypadkowo zatem padło na te trzy smaki, których podstawą są wyraziste przyprawy. Szukając tego rodzaju produktów, warto wypróbować linię Sosów Kieleckich od WSP „Społem”. Wytwarzane są na bazie sprawdzonych receptur i wyselekcjonowanych składników, choćby octu spirytusowego produkowanego w drewnianych kadziach, zgodnie z tradycyjną metodą fermentacji.
Czosnek podkręca smak
Chyba żadna przyprawa nie wydobędzie smaku potraw tak dobrze, jak czosnek. Sprawdza się zarówno w daniach na ciepło, zupach, marynatach oraz w sałatkach. Ci, którzy jednak ze względu na jego intensywność, ostrożnie stosują go w kuchni, powinni spróbować gotowego Sosu Kieleckiego czosnkowego. Charakterystyczny smak neutralizuje delikatna, śmietankowa konsystencja. Taki sos genialnie sprawdzi się jako dodatek do domowych roladek z tortilli. Jak je przygotować? Wystarczy przyrządzić ekspresową sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, czerwonej papryki oraz siekanego szczypiorku. I całość połączyć sosem. Tak przygotowaną sałatkę rozsmarowujemy na placki tortilli i zwijamy. Rulony kroimy na małe kawałki, z których powstaną smakowite imprezowe przekąski. Jeśli szukamy pomysłu na ciepłe dania, upieczmy w piekarniku kolorowe bulwy. Z pewnością zasmakują nam słodkie bataty, kalarepa, rzodkiewka oraz czerwone i żółte buraki. Połączone z sosem czosnkowym będą niesłychanie rozgrzewające i aromatyczne. W sam raz na zimowe spotkania z przyjaciółmi.
Chrzan nie tylko na Wielkanoc
Większości z nas korzeń chrzanu kojarzy się z okresem wielkanocnym. I niepotrzebnie, bo po niego powinniśmy sięgać przez cały rok. Chrzan doskonale komponuje się z warzywami i rybami. Jednym z pewnych produktów jest łosoś. To dlatego na domówkę warto przygotować mini kanapeczki posmarowane Sosem Kieleckim chrzanowym, z dodatkiem plasterków wędzonego łososia i świeżych kiełków np. brokułu lub lucerny. W wersji na ciepło zapieczmy łososia pod pierzynką z tartych buraków w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 25 min. Wcześniej jednak skropmy go cytryną i wetrzyjmy w niego sól, pieprz i sos chrzanowy. Będzie smacznie, zdrowo i zdecydowanie bardzo aromatycznie, bo w Sosie Kieleckim chrzanowym znajdziemy, aż 6 proc. tartego chrzanu.
Coś na kwaśno
Miłośnicy kwaśnych smaków koniecznie muszą spróbować Sosu Kieleckiego tatarskiego. Dzięki kompozycji suszonych warzyw jest niesamowicie wyrazisty w smaku. Jego aromat podbijają nie tylko ogórki i cebula, ale także pieczarka, koper i gorczyca. To dlatego rewelacyjnie łączy się ze smażonymi daniami. Można go podać ze złociście panierowanym kurczakiem lub paluszkami rybnymi. Posmakuje także miłośnikom wegetariańskich burgerów np. z ciecierzycy lub soczewicy. Zresztą ten sos sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno do kolorowych, warzywnych kanapek, jak i mięsnych przystawek.
W gamie białych Sosów Kieleckich każdy znajdzie coś dla siebie – od wyrazistych, głębokich smaków, po lekko kwaskowate. Najlepiej jednak spróbować wszystkich i sprawdzić, jak wiele pyszności można przygotować z ich dodatkiem.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,49 zł brutto /180g
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 3,49 zł brutto /180g
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,49 zł brutto /180g
Nadesłał:
BestBrands
|