Budyń jaglany


2019-09-18
Komu z nas przepyszny, śmietankowy lub czekoladowy budyń nie kojarzy się z radosnymi podwieczorkami z mamą? Podpowiadamy, jak połączyć te tradycyjne smaki dzieciństwa z nowoczesnymi dodatkami i przygotować przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, domowy budyń na bazie kaszy jaglanej.

Składniki (4 porcje):

⁃ 1 szklanka kaszy jaglanej

⁃ 2 szklanki wody Mama i ja

⁃ 2 szklanki mleka (zwierzęcego lub roślinnego)

⁃ 1/4 łyżeczki pasty waniliowej

⁃ 1 łyżka miodu

⁃ szczypta soli

 

Dodatki:

⁃ 1/2 kg śliwek

⁃ 2 łyżki cukru trzcinowego

⁃ 1 łyżka gorzkiego kakao

⁃ 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

⁃ maliny według uznania

⁃ 1 łyżka nasion chia

 

Wykonanie:

1. Kaszę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą Mama i ja, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 12 minut (do momentu aż kasza wchłonie całą wodę).

2. Umyte śliwki drylujemy, a pozbawione pestek połówki przekładamy na patelnię. Następnie dodajemy 2 łyżki wody, cukier, kakao i cynamon. Całość dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 10 minut).

3. Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko, pastę waniliową oraz miód, a następnie miksujemy do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji.

4. Tak przygotowany budyń przekładamy do miseczek. Na wierzch dodajemy porcję sosu oraz układamy maliny. Całość posypujemy nasionami chia.

 

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl