Budyń jaglany
Komu z nas przepyszny, śmietankowy lub czekoladowy budyń nie kojarzy się z radosnymi podwieczorkami z mamą? Podpowiadamy, jak połączyć te tradycyjne smaki dzieciństwa z nowoczesnymi dodatkami i przygotować przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, domowy budyń na bazie kaszy jaglanej.
Składniki (4 porcje):
⁃ 1 szklanka kaszy jaglanej
⁃ 2 szklanki wody Mama i ja
⁃ 2 szklanki mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
⁃ 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
⁃ 1 łyżka miodu
⁃ szczypta soli
Dodatki:
⁃ 1/2 kg śliwek
⁃ 2 łyżki cukru trzcinowego
⁃ 1 łyżka gorzkiego kakao
⁃ 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
⁃ maliny według uznania
⁃ 1 łyżka nasion chia
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą Mama i ja, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 12 minut (do momentu aż kasza wchłonie całą wodę).
2. Umyte śliwki drylujemy, a pozbawione pestek połówki przekładamy na patelnię. Następnie dodajemy 2 łyżki wody, cukier, kakao i cynamon. Całość dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 10 minut).
3. Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko, pastę waniliową oraz miód, a następnie miksujemy do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji.
4. Tak przygotowany budyń przekładamy do miseczek. Na wierzch dodajemy porcję sosu oraz układamy maliny. Całość posypujemy nasionami chia.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 L – cena: ok. 1,2 zł
Nadesłał:
flypr
|