Ciasta nie tylko dla łasuchów
Słodkie, pyszne i przede wszystkim zdrowe ciasta to marzenie każdego z nas. Jeżeli odpowiednio dobierzemy składniki, będziemy cieszyć się wspaniałymi wypiekami i możemy być spokojni o swoją sylwetkę.
Co jeść?
Przede wszystkim należy zastanowić się, w jaki sposób się odżywiamy. Większość produktów, które możemy nabyć w sklepach są łatwe i szybkie do przyrządzenia, ale nie zawierają odpowiednich dla organizmu witamin i minerałów. To zdecydowanie nie pomoże nam w utrzymaniu wymarzonej sylwetki. Najczęściej stajemy więc przed wyborem – zostać przy swoich ulubionych ciastach, deserach i innych słodkościach, czy zdecydować się na dietę, która z założenia eliminuje wszystkie smaczne dla nas kąski. Rzeczywistość jest jednak inna i na szczęście przyjazna dla podniebienia.
Nie musimy głodować i odmawiać sobie ulubionych smakołyków tylko dlatego, że jesteśmy na diecie. Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, więc warto przyswoić sobie kilka zasad, które pogodzą ulubione ciasta z idealną figurą.
|
Teoria a praktyka
Często bywa tak, że łatwiej mówić, a niestety trudniej zrobić. Możemy jednak powiedzieć, że w tym wypadku możliwości jest tak wiele, iż praktyka staje się równie przyjemna. Warto pamiętać, że wypieki wcale nie potrzebują składników, których tak się boimy, czyli cukru lub białej mąki i tłuszczu. Ten pierwszy możemy zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub syropem klonowym. Białą mąkę zdrowiej wymienić na orzechową albo migdałową, a tłuszcz na pastę z awokado, czy też banana.
Kulinarne blogi prześcigają się w przeróżnych pomysłach, a Internet może być dla nas złotym środkiem w początkowych poszukiwaniach, a to wszystko sprawia, że znalezienie idealnego rozwiązania na przepyszne ciasta bez wyrzeczeń są w zasięgu ręki, a wykonanie i znalezienie zamienników dla dotychczasowych produktów staje się dziecinnie proste, gdyż większość możemy znaleźć w każdym sklepie.
Warzywne słodkości
W pieczeniu ciast możemy wykorzystywać nie tylko owoce, ale również warzywa. Może to dla niektórych brzmieć dziwnie i niespotykanie, są to jednak wypieki smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wachlarz jest naprawdę szeroki: od ciast marchewkowych, buraczanych i fasolowych po wypieki z cukinii lub z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy, czy też jaglanej.
Zdrowe odżywianie ma obecnie olbrzymie znaczenie dla wielu ludzi. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co, jak i kiedy jemy bez rezygnacji z ulubionych potraw. Możemy więc śmiało powiedzieć, że każdy łasuch, na diecie, czy też nie, znajdzie dla siebie idealne ciasto. Bez wyrzeczeń, smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Pyszne i zawsze świeże wypieki dostarcza Cukiernia Rem Marco: http://remmarco.pl