Ciasto cytrynowe z jeżynami i herbatą Earl Grey
Herbata to nie tylko dodatek do podwieczorku czy towarzysz spotkań z przyjaciółmi. Okazuje się, że sprawdzi się także jako… syrop do ciasta. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj letnie ciasto z owocami i herbatą.
Herbata Earl Grey Ahmad Tea London jest wzbogacona cytrusowym aromatem bergamotki, dzięki temu jej zapach jest silniejszy i bardziej orzeźwiający. Spróbuj idealnego połączenia jeżyn i cytrusów, dodając herbatę do syropu, którym przełożysz ciasto.
Ciasto cytrynowe z jeżynami i Earl Grey
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
- 300 g jeżyn
Składniki na syrop do przełożenia ciasta:
- 500 ml wody
- 2 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego !
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Nadesłał:
38PR
|