Czym przyprawić groch z kapustą?
2018-12-06
Kapusta z grochem to tradycyjne polskie danie, kojarzące się z wigilijną kolacją. Warto sięgać po nie jednak znacznie częściej, zwłaszcza jesienią i zimą. Doskonałego smaku nadadzą mu przyprawa do bigosu i dań z kapusty Galeo lub przyprawa do dań z fasoli Galeo.
Jak przyrządzić groch z kapustą? Na początku należy odmierzyć trzy porcje niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty i jedną porcję grochu. Osobno ugotować do miękkości kapustę z odrobina wody i groch, a następnie połączyć. Dodać przesmażoną na oleju cebulkę i doprawić do smaku przyprawą do bigosu i dań z kapusty Galeo lub przyprawą do dań z fasoli Galeo. Chwilę razem podusić. Do kapusty można dodać również marchewkę, a groch zamienić na ciecierzycę. Wielką zaletą tego dania, zwłaszcza w kontekście czasochłonnych wigilijnych przygotowań, jest to, że najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu.
Obie przyprawy zawsze warto mieć w domu – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy najlepiej smakuje fasolka po bretońsku, gulasz z cieciorki i zupa z soczewicy. W kompozycji do dań z fasoli Galeo znajdują się zioła i przyprawy, które nadają roślinom motylkowym wyjątkowego smaku i nieco ostrości: majeranek, czosnek, kminek, słodka papryka, kolendra, gorczyca i chili, a także dopasowana ilość soli. Z kolei krokietom, bigosowi czy kwaśnicy na wędzonce wyjątkowy charakter zapewni mieszanka do bigosu i dań z kapusty Galeo. Zawiera to, co doskonale łączy się z takim potrawami, czyli marchew, gorczycę, kminek, kolendrę, słodką paprykę, czosnek, chili, tymianek, ziele angielskie, owoc jałowca, szczyptę cukru dla przełamania smaku i sól.
Przyprawę do bigosu i dań z kapusty Galeo w opakowaniu 16 g oraz przyprawę do dań z fasoli Galeo w opakowaniu 20 g znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.
Wasze komentarze (0):