Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem (3 mniejsze porcje)
PRZEPISNIK OLE!, więcej przepisów na: https://bit.ly/2BJ7EbH
Składniki:
|
· 1kg ziemniaków
· ok.130g mąki (plus do podsypania)
· szczypta soli
· 1 jajko
· 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
· 1 łyżka sosu sojowego
· 2 szalotki
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
· ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni OLE!
· parmezan (ilość wedle uznania)
· 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem
do ziemniaków. Na drugi dzień lub po ostygnięciu do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dodajemy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia.
Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem.
Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.
Nadesłał:
Arni
|