Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem (3 mniejsze porcje)


Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem  (3 mniejsze porcje)
2019-04-04
PRZEPISNIK OLE!, więcej przepisów na: https://bit.ly/2BJ7EbH

Składniki:

·         1kg ziemniaków

·         ok.130g mąki (plus do podsypania)

·         szczypta soli

·         1 jajko

·         2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)

·         1 łyżka sosu sojowego

·         2 szalotki

·         2 ząbki czosnku

·         1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła

·         ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni OLE!

·         parmezan (ilość wedle uznania)

·         1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem
do ziemniaków. Na drugi dzień lub po ostygnięciu do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dodajemy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia.

Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem.

Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.

 

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl