Gryczanka z kaszą manną, owocami i bakaliami
Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Oprócz tych walorów ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych.
Składniki (2-3 porcje):
⁃ 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
⁃ 4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
⁃ 500 ml wody Mama i ja
⁃ 3 łyżki jogurtu greckiego
⁃ szczypta cynamonu
⁃ 1 łyżka masła orzechowego
⁃ ulubione owoce
⁃ ulubione bakalie
⁃ szczypta soli
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta.
2. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
3. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek.
4. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 L – cena: ok. 1,2 zł
Nadesłał:
flypr
|