Hummus – wegańska nowość od ViVio w dwóch odsłonach
Hummus to pasta przyrządzana na bazie ciecierzycy. To potrawa wywodząca się z Egiptu, gdzie do tej pory nasiona cieciorki nazywane są afrodyzjakiem. W Polsce hummus zyskuje na popularności za sprawą rozwijającego się trendu na zdrowe odżywianie, za którym podąża firma ViVio, producent żywności.
Ciecierzyca - afrodyzjak z Egiptu
Ciecierzyca - główny składnik hummusu to roślina jednoroczna, często potocznie nazywana cieciorką lub grochem włoskim. Jest to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Najbardziej popularna jest w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jeśli chodzi o Polskę, dawniej używana była w kuchni staropolskiej, jednakże masowe zainteresowanie społeczeństwa zdrowym odżywianiem sprawiło, że cieciorka wróciła do łask. W Egipcie nadal uważana jest za afrodyzjak ze względu na swoje walory smakowe i pobudzające. Cieciorka posiada także liczne właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka, ponieważ w 100 gramach produktu jest go aż 19%. Białko zawarte w ciecierzycy może być świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, dlatego też roślina ta ceniona jest przede wszystkim przez wegetarian i wegan. Zawiera także liczne witaminy i minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, czy witaminę B9. Zawartość składników odżywczych powoduje, że dania przygotowane na bazie ciecierzycy są nie tylko zdrowe, ale także bardzo pożywne. No właśnie... co można przygotować z cieciorki?
Najbardziej popularne potrawy to zupy, kotleciki, sałatki, a także placki i pasty hummus. Jeśli chodzi o pasty, to na rynku pojawiła się nowość od marki ViVio.
Hummus - nie lada gratka dla wegan!
Hummus to tegoroczna nowość firmy ViVio. Firma wprowadziła na rynek dwa smaki pasty
z ciecierzycy, dostępne w cenie 6,49 zł za opakowanie:
- Hummus z wędzoną papryką i marchwią
- Hummus z dynią i imbirem
Głównym składnikiem produktów jest oczywiście ciecierzyca, a także pasta sezamowa i pieczona marchew. W zależności od smaku, pasty wzbogacone są o dodatkowe, w 100% naturalne składniki. Hummus to nie tylko idealna propozycja na śniadanie, pasta z cieciorki może być świetną bazą do przygotowania pożywnego i zdrowego obiadu! Możemy przygotować z niej przepyszne naleśniki, wzbogacone o surowe, bądź grillowane warzywa. Hummus może być także doskonałym sosem do kotletów mięsnych lub sojowych i podstawą sosu do makaronu. Warto pamiętać, że taki posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale dostarczy organizmowi wielu odżywczych składników.
- Liczba osób propagujących zdrowy styl życia rośnie w błyskawicznym tempie. Cieszy nas to, że ludzie zaczynają bacznie przyglądać się co ląduję na ich talerzach. Nie traktują już diety jak przymusu, ale zdrowy jadłospis staje się ich sposobem na życie. Nasza firma stara się podążać za trendami, dlatego też stale wprowadzamy na rynek nowe produkty. Tym razem postawiliśmy na produkty typowo dla wegan i wegetarian - mówi Sylwia Witek, Prezes firmy ViVio.
Nadesłał:
Pitted Cherries
|