Polskie słodkie truskawki to także idealny składnik deserów. Dzisiaj proponujemy przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate.
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
Przygotowanie:
Pokruszone ciasteczka McVitie’s wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubij trzepaczką na jasną, kremową masę jajka, cukier i 2 łyżki gorącej wody. Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia. W między czasie posiekaj czekoladę i roztop ją w garnku (na małym ogniu) dodając 50 g śmietany. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia.
Pora na przygotowanie kremu waniliowego. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie lekko odciśnij i roztop w małym garnku na słabym ogniu. Dodaj do żelatyny 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymany krem odstaw na ok. 15 min. do wystygnięcia. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu. Po kremie waniliowym przyszedł czas na przygotowanie kremu truskawkowego. Podobnie jak poprzednio zaczynamy od namoczenia żelatyny. Kolejno kroimy umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozcieramy je na puree, dodając cukier. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min. Na koniec ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego. Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał. Jeśli nie zużyłeś wszystkich truskawek możesz je wykorzystać do udekorowania ciasta razem z listkami mięty i pokruszonymi ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Smacznego!