Jarmark Produktów Regionalnych: przekąski i zakąski na karnawałową domówkę
Jedne z najstarszych cyklicznych targów z żywnością w Warszawie powraca po raz kolejny, choć akurat w 2024 roku po raz pierwszy. Przez cztery dni w Blue City będzie można kupić ręcznie robione produkty prosto od osób, które wytwarzają ją we własnych gospodarstwach.
Jarmark Produktów Regionalnych wystartuje 10 stycznia w środę wraz z otwarciem centrum handlowego (o godzinie 10) i potrwa do soboty 13 stycznia do godziny 22 - wystawców będzie można spotkać na poziomie -1 przy fontannie.
|
Styczniowa edycja to doskonała okazja, by zainspirować się do wyprawienia karnawałowego spotkania dla znajomych nie nadkładając zanadto czasu i energii. Wszak w pewnym wieku serwowanie gościom chipsów po prostu nie przystoi. Z kolei na stanie przy tzw. garach wiele osób najzwyczajniej w świecie nie ma czasu, albo i ochoty.
Targi w Blue City nie tylko rozwiązują te potencjalne problemy, ale i wpasują się w szereg upodobań - często zupełnie sprzecznych. Na Jarmarku znajdą coś dla siebie miłośnicy tradycyjnych zagryzek, nie brakuje tu bowiem kiełbasek z przydomowych wędzarni opalanych drewnem z olchy, aromatycznego smalczyku z cebulą i jabłkiem czy ogórków kiszonych i ręcznie robionego chleba na zakwasie.
Coś wykwintniejszego? Nie ma problemu - na Jarmarku Produktów Regionalnych bez problemu można skompletować całkiem przyzwoitą deskę serów - od kozich z gospodarstwa ekologicznego, przez sery pleśniowe aż po korycińskie od mistrzyni serowarstwa.
Wegańska uczta to też żaden problem - bywalcy Jarmarku wiedzą, że zawsze można kupić na nim kilkanaście rodzajów oliwek w przeróżnych zalewach - nie brakuje też oryginalnych kiszonek i marynowanych grzybków idealnie nadających się do koreczków.
Słowem: przekąsek ci u nas pod dostatkiem! W gratisie impreza bez konieczności stania w kuchni, a wrażenie: murowane.
Nadesłał:
Blue City
|