Jesienny burger z tofu i śliwkami
Brak Ci inspiracji na jesienną kolację? Wiemy, że pogoda za oknem nie sprzyja kreatywności, a może właśnie warto odczarować tę szaroburą aurę i przygotować coś pysznego.
Warto czasami zadbać o to, by nasza książka kulinarna zwiększyła się o przepisy, które mogą zaskoczyć naszych domowników. Tym razem Helio inspiruje do przygotowania pysznego, jesiennego burgera z tofu i śliwkami. To proste, a zarazem bardzo smaczne danie. Może być pysznym lunchem lub sytą kolacją.
SKŁADNIKI:
Bułki hamburgerowe, 260 g tofu, suszone śliwki HELIO, 1 gruszka, rukola, bazylia, miód, oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę z oliwek mieszamy z miodem oraz dodatkiem bazylii. Tofu kroimy w cienkie plastry, podsmażamy je na przygotowanej wcześniej zalewie. Bułkę dzielimy na pół. Gruszkę kroimy w kostkę. Teraz wystarczy tylko położyć wcześniej przygotowane tofu, rukolę, śliwki i gruszkę na jednej z połówek bułki. Całość przykrywamy drugą jej połówką. Burgery pieczemy ok. 8 min w 180 stopniach C (do zarumienienia).
Ten szybki obiad z pewnością zaskoczy Cię smakiem. Szczególnie, że dodajemy do niego miód, który zwykle nie kojarzy się ze smakiem burgera. Czy testowaliście kiedyś takie połączenie? Tofu plus słodki miód z dodatkiem suszonych śliwek? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Helio inspiruje!
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|