Kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE! – niebanalna propozycja dla koneserów pikantnych dań


Kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE! –  niebanalna propozycja dla koneserów pikantnych dań
2019-02-25
W okresie przejściowym, kiedy zima dobiega końca ustępując miejsca wiośnie, mimo zmiany na lepsze możemy czuć się senni i lekko osłabieni. Niestety nasze codzienne obowiązki nie pozwalają nam na zwolnienie tempa i utratę czujności.

Przy takiej aurze i różnych nastrojach warto poprawić sobie humor i zadbać o odrobinę przyjemności poprzez urozmaicenie naszego menu przekąskami z pikantnymi dodatkami OLE!

Sięgnijmy na przykład po słoiczek z kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! Kapary mają intrygujący nieco ostry i cierpki smak. Ziarna zielonego pieprzu zanurzone w olejowej zalewie przyjemnie chrupią przy rozgryzaniu i nadają kaparom dodatkowej ostrości. Każdej potrawie dodają także wyrafinowania. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, wędlin i serów. Olej natomiast idealnie nadaje się do marynowania i smażenia mięs, które wspaniale przesiąkają jego aromatem.

Zaszalejmy w kuchni i przygotujmy jedno z aromatycznych, pikantnych dań na ciepło z wykwintnymi kaparami w oleju z marynowanym pieprzem OLE!: zapiekankę, placuszki, pizzę, francuski quiche, strudel czy risotto lub makaron al dente.

Pizza bez drożdży z kaparami z pieprzem marynowanym jest prostym i jednocześnie oryginalnym daniem. Wyrabiamy ciasto z dwóch szklanek mąki pszennej, 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 2/3 szklanki mleka, 1 łyżeczki proszku do pieczenia ze szczyptą soli i łyżką ulubionych ziół np.  oregano. Ciasto dzielimy na cztery mniejsze kawałki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Wierzch pizz smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy plastry sera mozzarella i salami. Pieczemy
w 220oC przez 15-20 minut aż do zrumienienia brzegów. Podajemy posypane rukolą, kawałkami pomidorków i kaparami z pieprzem. Możemy polać je odrobią oliwy.

We wspomnianym już przejściowym okresie roku energii z pewnością dodadzą nam kolorowe placuszki z czerwonej soczewicy z kaparami z zielonym pieprzem polane sosem jogurtowym
i kolendrą.
W blenderze miksujemy 200g czerwonej soczewicy, dwa jajka, połówkę posiekanej cebuli, cztery łyżki mąki, sól i pieprz oraz pół łyżeczki curry. Na sam koniec dodajemy dwie łyżki kaparów. Masa musi być gęsta, jeśli jest za gęsta, możemy dodać trochę wody. Placuszki smażymy na oleju ze słoiczka z Kaparów OLE! na teflonowej patelni. Podajemy polane jogurtem z posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawionym solą i pieprzem.

Wykwintnym daniem jest strudel z łososiem, szpinakiem i kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! Duży filet z łososia (ok.400-500g) myjemy, zdejmujemy skórkę. Kroimy wzdłuż
na dwie lub trzy części. Nacieramy łyżką posiekanego rozmarynu, solą, pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na min. 1h. Szpinak z jednego opakowania dokładnie myjemy
i osuszamy. Cebulę i ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Partiami dorzucamy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Kiedy liście zmiękną, zdejmujemy
z ognia. Studzimy. Jedno opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na tyle części, ile mamy kawałków ryby. Na każdy płat ciasta nakładamy łososia - zostawiając ok. 2 cm miejsca przy brzegu. Następnie dodajemy szpinak, kawałki fety (50g) i kapary (2-3 łyżki). Całość zawijamy w rulon i robimy nacięcia
na wierzchu. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem lub makiem. Wkładamy do nagrzanego
na 180oC piekarnika i pieczemy ok. 20 min.

Doskonałym dopełnieniem niebanalnych dań z kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! będzie kieliszek białego lub czerwonego wina.

Dbamy o to by kulinarne przygody były ciekawe, przyjemne i pełne inspiracji - po prostu OLE!

 

Kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

Pojemność: 212 ml

 

Więcej na: www.wole-ole.pl

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl