Kolejna odsłona projektu „Kulinarnie Mocni” przed nami!
Rusza 5. edycja programu edukacyjnego „Kulinarnie Mocni”!
Rusza 5. edycja programu edukacyjnego „Kulinarnie Mocni" - wspólnej inicjatywy firmy McCormick - właściciela marki Kamis oraz Federacji Polskich Banków Żywności, które od 2015 roku dzielą się wiedzą jak przygotowywać zdrowe oraz pełne smaku posiłki, bazując na podstawowych składnikach i przyprawach. Tym razem organizatorzy postanowili skupić się również na problemie marnowania żywności.
Polacy wciąż kupują za dużo
Tylko czterech na dziesięciu Polaków robi przemyślane zakupy spożywcze - przed wyjściem do sklepu sprawdza zawartość lodówki i szafek kuchennych oraz przygotowuje listę potrzebnych artykułów. Dodatkowo ponad połowie z nas zdarza się dorzucać do sklepowego koszyka produkty, których nie planowaliśmy kupować[1].
Powyższe dane możemy znaleźć w najnowszym badaniu projektu PROM, którego liderem jest Federacja Polskich Banków Żywności. Przebadano różnorodne zachowania konsumenckie Polaków - od etapu przygotowań do zakupów spożywczych, aż do momentu podejmowania decyzji przy sklepowej półce. Wyniki badań Federacji Polskich Banków Żywności pokazują, że wciąż jest wiele do zrobienia w temacie niemarnowania jedzenia. Po to właśnie tworzymy programy takie jak inicjatywa „Kulinarnie Mocni", podczas której, już po raz piąty, będziemy edukować jak mądrze zarządzać żywnością - komentuje wyniki badania Iwona German, Dyrektor Marketingu McCormick Polska S.A.
Małe zmiany, duże znaczenie
Cel jest prosty - marnować mniej. Na tym skupia się 5. odsłona projektu „Kulinarnie Mocni", inicjatywy, która od 2015 roku konsekwentnie przekazuje wiedzę o zdrowym i kreatywnym gotowaniu. Do tej pory zorganizowano już 1700 warsztatów dla ponad 24 000 osób z całej Polski. Wkrótce rusza kolejna odsłona programu.
Każdego roku wspólnie z firmą McCormick staramy się dostarczyć trenerom nowych inspiracji, które później wykorzystują podczas warsztatów kulinarnych z beneficjentami naszej pomocy żywnościowej. Dzięki temu w przyjemny i praktyczny sposób szerzymy wiedzę o niemarnowaniu - dodaje Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Współpraca Banków Żywności i marki Kamis to niestandardowe połączenie sił firmy z organizacją pozarządową. W projekt od lat zaangażowani są wolontariusze - pracownicy McCormick - oraz edukatorzy z Banków Żywności - eksperci ds. żywienia. Jedni dzielą się wiedzą na temat ziół i przypraw, drudzy sposobami jak rozsądnie dysponować zasobami domowej spiżarni. Łączy ich kulinarna pasja
i szacunek do jedzenia.
Organizatorzy warsztatów wspólnie uczą jak przyrządzać dania zdrowe, odpowiednio zbilansowane, z użyciem odpowiednich kompozycji ziół i przypraw. Udowadniają, że smaczne gotowanie może opierać się na sprytnym połączeniu kilku składników, a nie zasobności naszego portfela. Kiedy dodać do tego kreatywność i otwartość na eksperymenty, otrzymamy przepis uniwersalny, z którym codzienne gotowanie może przerodzić się w pasję w duchu zero waste.
Akcja edukacyjna obejmie swym zasięgiem kilkadziesiąt miast. Projekt rozpoczyna się warsztatami dla edukatorów z Banków Żywności, które poprowadzi Maciej Wawryniuk - Szef Kuchni marki Kamis.
[1] Źródło: dane z projektu PROM. Lider: Federacja Polskich Banków Żywności. Autorzy badania: dr inż. Marzena Tomaszewska, dr inż. Beata Bilska, prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW.
Nadesłał:
UlaGOW
|