Koniec z nudą na talerzu
Słodkawa w smaku i bogata w wartości odżywcze – co to takiego? Kalarepa! Sięgnąć po nią mogą fani sałatek, ponieważ idealnie smakuje na surowo. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska podczas seansu filmowego lub dodatek do obiadu.
Warto włączyć ją do menu przede wszystkim ze względu na zawartość cennych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu wartości odżywczych. Dodatkowo jej zaletą jest wyjątkowo słodkawy charakterystyczny smak.
Chipsy, a może frytki?
Kalarepa sprawdzi się w obu postaciach. Pozwoli przygotować smaczną i co ważne mniej kaloryczną wersję tradycyjnych przekąsek, a frytki będą także dobrym dodatkiem do obiadu. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić warzywo w słupki, wymieszać z oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami, piec ok. 40-50 minut.
Do wykonania chipsów wystarczy zetrzeć kalarepę na tarce, następnie dodać drobno pokrojony ser żółty, odrobinę oleju oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować na cienkie (ok.5mm) placki. Czas pieczenia to tylko 25-30 min – wówczas chipsy nabiorą złotego koloru.
W towarzystwie sosów
Na stole z frytkami i chipsami nie może zabraknąć dipów! W tej roli świetnie sprawdzą się Sosy Kieleckie, które powstają według tradycyjnych receptur z najwyższej jakości składników. WSP Społem w swojej ofercie posiada kilka wariantów smakowych: hamburgerowy, amerykański i czosnkowy. Ich wyśmienity smak i delikatna konsystencja z pewnością doskonale skomponują się z kulinarnymi wariacjami z kalarepy. Osoby preferujące tradycyjne dodatki mogą sięgnąć po ponadczasowe przyprawy takie jak Majonez i Ketchup Kielecki.
Z przyprawami od WSP Społem jest zawsze pysznie!