Kotleciki z soczewicy z Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z serem Corregio OLE!


Kotleciki z soczewicy z Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z serem Corregio OLE!
2019-03-26
PRZEPISNIK OLE!, więcej przepisów na: http://wole-ole.pl/przepisnik-ole/

Składniki:

·         ½ szklanki czerwonej soczewicy

·         1 duża cebula

·         1 duża marchewka

·         1 łyżka sosu sojowego

·         1 jajko

·         1 ząbek czosnku

·         2 łyżki Pasteny suszonych pomidorów z serem Corregio Ole!

·         2 płaskie łyżki bułki tartej (plus do obtoczenia)

·         Przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkie papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·         olej

 

Jak przygotować?

Soczewicę przepłukujemy i zalewamy jedną szklanką osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok.15 min., tak aby wchłonęła płyn i była miękka. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarła do dna. W tym czasie  cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy, startą na dużych oczach, marchewkę. Dodajemy sos sojowy i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, jajko, przyprawy, posiekaną pietruszkę, Pastenę – pastę z suszonch pomidorów z serem Corregio OLE! i bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia obu stron –wierzch musi być mocno chrupiący.

Smacznego!

Więcej na: www.wole-ole.pl

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl