Małe pączuszki z cukrem jałowcowym
Pączki w wersji mini Na wieczornych spotkaniach najlepiej sprawdzają się przekąski na tzw. „jeden kęs”.
Dzięki temu, goście w wygodny sposób mogą uzupełnić swoje zapotrzebowanie na energię i jednocześnie nie przerywać dobrej zabawy. Ponadto, zaskoczymy przyjaciół oryginalnym, lekko kwaskowatym smakiem powszechnie znanego karnawałowego smakołyku – niech zobaczą, że nie musi być on taki przewidywalny. Jak to zrobić?
Małe pączuszki z cukrem jałowcowym
Składniki:
· 750 g Mąki Lubella Puszysta Luksusowa
· 7 jajek
· 36g oleju
· 190 ml wody
· 15 g świeżych drożdży
· 5 g soli
· 45g cukru
· 1 laska wanilii (ziarenka)
· skórka z 1 limonki
· skórka z 1 cytryny
· 225 g masła (pokrojonego w kostkę)
· cukier puder
· kilka ziarenek jałowca
· olej do smażenia w głębokim tłuszczu
Przygotowanie:
Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy.
Pamiętajcie: wybierając dobre i sprawdzone produkty możemy być pewni, że ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Taką gwarancję daje nam linia mąk Lubella Puszysta, która dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziarna nadaje wypiekom lekkości i sprężystości.
Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.
W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca.
Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym. Smacznego!
Nadesłał:
info@synertime.pl
|
Wasze komentarze (1):
-
~ewa, 2016-02-06 23:53:29
szkoda że nie ma zdjęcia jak te pączuszki wyglądają