Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie


Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie
2019-07-26
Do Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu.

Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii oraz wspomaga zwalczanie chorób.

Zielony kolor powszechnie utożsamiany jest z przyrodą, naturą. Oznacza odrodzenie, wzrost a w czasach pogańskich także płodność. Obecnie kojarzony jest z dbaniem o przyrodę, z ekologią. Mówi się, że przebywanie pośród zieleni koi nerwy, regeneruje siły, uspokaja. Dlatego też w wielu placówkach barwa ta dominuje na ścianach. Nie inaczej dzieje się w przypadku jedzenia, bowiem kolor ma znaczenie nawet w kwestii potraw!

Zielone warzywa zawierają całe mnóstwo cennych składników, należą do najmniej kalorycznych artykułów spożywczych, są smaczne, zawierają wiele witamin, związków mineralnych, zawierają błonnik i barwniki roślinne, które również mają prozdrowotne właściwości. Są bogate m.in. w luteinę, chlorofil, kwas foliowy, witaminę C oraz magnez - Zielone warzywa najlepiej spożywać w formie surowej. Wówczas nie tracą one swoich cennych właściwości. Z uwagi na niską zawartość kalorii mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Co więcej, spore znaczenie dla zdrowia człowieka ma zawarty w warzywach zielonych chlorofil. Dlaczego? To właśnie on wspomaga produkcję krwi i wzmacnia system naczyniowy. Bierze także udział w unieszkodliwianiu i wydalaniu toksyn z organizmu. Ponadto oczyszcza wątrobę oraz jelita. Chlorofil wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a także wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się wrzodów. Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw – tłumaczy Ewelina Staniszewska, Specjalista ds. Marketingu i Komunikacji Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o.

Primavega specjalizuje się w uprawie, przechowywaniu oraz pakowaniu warzyw liściowych i brokułu. Grupa Producentów Warzyw Primavega powstała w 2012 roku na skutek integracji kilku znaczących producentów warzyw z rejonu Polski centralnej. Siedziba firmy znajduje się w województwie mazowieckim. Główny asortyment grupy to sałata lodowa, brokuł, sałata rzymska, sałata masłowa, sałaty strzępiaste, cykoria, szpinak, seler naciowy, por.

 - Mając na uwadze troskę o jakość i bezpieczeństwo naszych produktów dokładnie planujemy ilość produkcji, dobieramy odpowiednie odmiany sadzonek, kontrolujemy nasadzenia. Nadzorujemy proces wegetacji roślin, badamy jakość wody i gleby. Kontrolujemy każdą partię surowca, by osiągnąć jego najwyższą jakość i zyskać zadowolenie klientów. Dokładnie kontrolujemy cały proces produkcji – od sadzonki po produkt gotowy. Naszym celem jest, jak najwyższa jakość produktów i zadowolenie klientów – dodaje E. Staniszewska. Firma PRIMAVEGA posiada na swoim koncie wyróżnienia dowodzące najwyższej jakości proponowanych warzyw. Jednymi z nich są laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Godłem jakości nagrodzone zostały: Brokuł, Sałata rzymska mini, Sałata lodowa, Seler naciowy oraz Szpinak.

Zielone warzywa zapewnią zdrowie i witalność!

Sałata! To ona obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Co więcej, dzięki niej poprawie ulegnie także praca układu trawiennego. Oczyszcza organizm z toksyn, a jej piękne liście działają w tym przypadku jak miotła. Jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej - w żelazo i magnez. Zawiera sporo witamin: A, B1 i B2 oraz C i E.

Szpinak zapewni tak potrzebne nam żelazo i kwas foliowy. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie i zawiera bardzo mało kalorii. Naukowcy z Rutgers University dowodzą natomiast, że składniki zawarte w szpinaku mogą zwiększać wzrost tkanki mięśniowej aż o 1/5. Pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki. W walce z anemią najlepiej sprawdza się jednak najlepiej, kiedy nie jest ugotowany. 

Z kolei bez selera naciowego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca, ani nawet oczyszczająca. Warzywo to jest nie tylko niskokaloryczny ale również bardzo dobrze radzi sobie z toksynami w organizmie.

To on pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty tego procesu, czyli kwas moczowy. Seler naciowy bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy, bowiem zawiera witaminy A,C,E oraz B1 i B2. Posiada także takie składniki odżywcze jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. Co więcej, w jego łodydze znajduje się związek chemiczny o nazwie pthalide, który ma właściwości uspokajające.

Kolejne zdrowe zielone warzywo to brokuły, które znane są wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają sulforafan, czyli substancję, pobudzającą w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze.

Brokuły bogate są w takie witaminy jak A, B1 i B2 oraz C. Co więcej tej ostatniej posiadają więcej niż owoce cytrusowe! Warzywa te regenerują układ odporności, mózg i kości. Spożywając je dostarczamy organizmowi także fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Należy jednak uważać, by nie gotować ich zbyt długo, bowiem tracą wtedy wiele cennych właściwości.

Przepisy firmy Primavega na dania z zielonych warzyw

Seler naciowy z zieloną fasolką i kurczakiem

Składniki:

 - 1/4 szklanki migdałów

 - 250g zielonej fasolki

 - 6 łodyg selera (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

 - 1 cebula

 - 2 łyżki cukru

 - 2 łyżki octu winnego

 - 500g piersi z kurczaka

 - 2 łyżki oleju

 - 2 łyżki sambalu

Wykonanie:

W woku lub dużej patelni rozgrzej olej dodaj pokrojonego w kawałki kurczaka. W miseczce wymieszaj cukier, sambal, ocet winny aż do rozpuszczenia cukru, odstaw.

Zdejmij z woka kurczaka i odłóż na bok . Do pozostałego na woku tłuszczu wrzuć cebule, seler i fasolkę smaż przez około 3-4 minuty, ponownie dołóż usmażonego wcześniej kurczaka, dodaj migdały i wcześniej przygotowany sos, wymieszaj. Podaj z jaśminowym ryżem.

Sałatka z młodym szpinakiem i dresingiem z sera pleśniowego

Składniki: 3 osoby

 - 1 opakowanie szpinaku (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

 - 4 szalotki

 - 3 pomarańcze

 - 50 g pestek słonecznika

Składniki na sos serowy:

 - 125 g sera Roquefort

 - 200 g jogurtu naturalnego

 - 1 łyżka białego octu winnego

 - ? cebuli

 - ? mały pęczek świeżego szczypiorku

 - Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Z pomarańczy i grejpfruta wykrajamy filety, szalotkę kroimy w półplasterki.

Sos serowy: wszystkie składniki na sos blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pestki słonecznika smażymy na suchej patelni. Tak przygotowanym sosem polewamy szpinak i posypujemy pestkami.

Krem z brokuł z grzankami i pastą feta

Składniki:

 - 1 sztuka brokułu (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

Grzanki

 - ? opakowania sera feta

 - ? opakowania śmietana

 - 1 litr wywaru warzywnego

 - Pestki słonecznika

Wykonanie:

Brokuł umyć, pokroić na części, zagotować z bulionem przez 10 minut, dodać śmietanę, zblendować, przelać na talerz. Posypać pestkami słonecznika. Grzanki posmarować serem feta i zapiec w piekarniku do zrumienienia.

Sałatka szefa

Składniki:

 - sałata lodowa, (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

 - 100g pierś z kurczaka,

 - 1 ogórek,

 - 1 pomidor,

 - 1/4 ser feta,

 - 1 zielona papryka,

 - sos koperkowy

Wykonanie:

sos:

 - 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 - 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 

 - 2 czubate łyżki koperku,

 - świeżo mielony pieprz (do smaku)

 - sól morska (do smaku),

 - wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pierś kurczak grillować wcześniej oprószyć sola i pieprzem, pokroić na plastry. Pomidory pokroić na półplasterki, ogórka ze skórką w plastry, paprykę w słupki. Wszystko wymieszać w dużej misce przełożyć na talerz dodać pokrojona w kostkę fetę i polać sosem koperkowym

* * *

Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s. c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl

tel. 690 449 064

tel. 32 724 28 84

fax 32 417 01 70








Nadesłał:

Adventure Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl