Nowe warianty tradycyjnych potraw


Nowe warianty tradycyjnych potraw
2020-02-13
Nikogo nie trzeba przekonywać, że kuchnia polska to skarbnica kulinarnych inspiracji. Gdyby tylko wszystkie te przepisy zgadzały się z wymogami nowoczesnej diety…

Większość z nich można do niej adaptować – przekonują entuzjaści pomysłowego, zbilansowanego gotowania. Nie musimy nawet rezygnować z majonezu, o ile sięgniemy po Majonez Kielecki Omega-3!

Nowe warianty tradycyjnych potraw podbijają serca kolejnych smakoszy. Czasami wystarczy nieduża zmiana w zakresie przypraw albo sosu – na przykład zwrócenie uwagi na dodatkowe właściwości majonezu, którym dekorujemy warzywną sałatkę. Dlatego też warto wypróbować Majonez Kielecki o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3! Oto niezastąpiony dodatek wielu tradycyjnych dań – doskonały dla osób ceniących smak i racjonalne odżywianie.

Zmiany, które wychodzą na dobre

Nic pyszniejszego niż chrupka skórka kurczaka albo smażone ziemniaki… Taki podobny, lecz zdrowszy efekt uzyskamy korzystając nie z patelni, lecz z pieca albo grilla. Dania niegdyś smażone w głębokim tłuszczu z powodzeniem można zastąpić pieczeniem!

Warzywa, ryby i mięso z podobnym kulinarnym skutkiem przyrządzać można w brytfance albo specjalnych woreczkach, dzięki którym potrawy są soczyste oraz smacznie doprawione i nie są tłuste.

Sos, zioła i przyprawy

Oprócz drobnych zmian w sposobie samego gotowania, warto przekonać się do nowych wariantów przyprawiania oraz dekorowania dań. Kulinarny kunszt wymaga zastąpienia tego co ciężkie i chemiczne naturalnymi oraz lżejszymi odpowiednikami.

Zamiast gotowych mieszanek przypraw, które przez miesiące leżą najpierw w opakowaniu, a potem w szafce, warto stosować świeże lub świeżo suszone zioła – nie w proszku, lecz w listkach lub gałązkach. Bo to one mają moc podkreślania smaku ulubionych dań. Bazylia do pomidorów, rozmaryn do buraków a do ziemniaków nie tylko koper, ale też tymianek, kolendra i lubczyk – oto nasze propozycje na kulinarne innowacje.

Świeże listki pietruszki i mięty do czosnkowego sosu, którego doskonałą bazę stanowić będzie Majonez Kielecki Omega-3 oraz lekki jogurt. Do tego świeżo mielony pieprz oraz czosnek wyciskany z młodych ząbków. Kto raz zasmakuje w młodych ziołach nie wróci już do szybszych, lecz mniej aromatycznych przypraw instant.

Zamiast ziemniaków

Warto też urozmaicić jadłospis bulwami innymi niż ziemniaki. Do obiadu z powodzeniem podawać można pieczoną pietruszkę, dynię oraz buraki! A może kasze albo komosę ryżową? Kus kus doskonale łączy się z sosami, gryczana pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw – podobnie jak jaglanka i pęczak. Wszelkiego rodzaju kasze świetnie sprawdzają się jako składnik farszu, można z nich też przyrządzać pasztety. Te zaś doskonale smakują z odrobiną majonezu, chrzanu lub innych sosów oraz z surówkami na bazie jabłek, selera oraz marchwi. Czas na kulinarne eksperymenty w zgodzie z nowoczesną dietą oraz zdrowym apetytem!  

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl