Położył się Dyzio na łące… czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom
„Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są z waniliowego kremu... a te różowe - że to nie lody malinowe…”. Kto z nas jako dziecko nie chciał, chociaż na chwilę zamienić się w Dyzia Marzyciela z wiersza Tuwima i móc delektować słodkościami dosłownie na wyciągnięcie ręki? I chociaż nie zanosi (...)
„Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są z waniliowego kremu... a te różowe - że to nie lody malinowe…”. Kto z nas jako dziecko nie chciał, chociaż na chwilę zamienić się w Dyzia Marzyciela z wiersza Tuwima i móc delektować słodkościami dosłownie na wyciągnięcie ręki? I chociaż nie zanosi się, że w najbliższym czasie niebo zamieni się w tort czekoladowy, to dlaczego jako już dorosły, nie dać upustu swojej dziecięcej fantazji?
„Bujanie w obłokach” traktowane jest przez niektórych jako marnowanie czasu. Czy aby na pewno? Przecież taka chwila wytchnienia pozwala spojrzeć z innej perspektywy na nasze życie i cele, do których dążymy. Marka Delecta zachęca, by bez krępacji dać upust swojej fantazji i obudzić wewnętrzne dziecko. Czasem warto zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i zastanowić się nie tylko nad naszymi pragnieniami, ale też nad tym, o czym marzą osoby z najbliższego otoczenia. Mały, drobny gest w postaci słodkiego poczęstunku może być dobrym początkiem interesującej rozmowy o naszych oczekiwaniach, planach czy głęboko skrywanych marzeniach. Marka Delecta zdradza kilka szybkich przepisów na fantazyjne słodkości.
Brownie z białą masą kokosową i malinami
Ciasto:
· 1 opakowanie brownie Delecta
· 3 jaja
· 150 g oleju
Masa czekoladowa:
· 1 jajo
· 75 g margaryny
Nadzienie:
· 1 tabliczka białej czekolady
· 120 ml śmietany kremówki
· 100 g wiórków kokosowych Bakalland
· 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
· 200 g malin
Dekoracje:
· kilkanaście dodatkowych malin
Maliny to dobry dodatek do brownie – swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.
Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondlu, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy, a następnie dokładamy wiórki kokosowe, cukier smak kokosowy Delecta i maliny. Całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę rozkładamy na wierzchu upieczonego ciasta i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Upieczone brownie dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami.
Kokosowo-malinowa masa przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom. Najmłodsi na pewno pomogą w dekoracji ciasta, a potem – w jego pałaszowaniu. ????
Kruche patyczki perskie
Składniki:
· 150 g miękkiego masła
· 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
· 120 g mąki pszennej
· 50 g mąki ziemniaczanej
· 2 szczypty soli
· 2 szczypty proszku do pieczenia Delecta
· Fajne pisaki XXL Delecta
· 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Kruche patyczki to świetny pomysł na deser w stylu finger food, przy którego tworzeniu dzieci będą miały ogrom zabawy! Zatem do dzieła!
Na początku przesiewamy mąki i sól. Masło ucieramy z cukrem smak migdałowy Delecta na puszysty krem. Miksując, stopniowo wsypujemy mąki, sól i 2 szczypty proszku do pieczenia. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką około 1 cm i wyciskamy ciastka (około 7 cm) na blachę wyłożoną papierem. Gotowe formy pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu), do lekkiego przyrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastkami i pozostawiamy na 5 minut. Równocześnie przygotowujemy polewę Delecta według instrukcji na opakowaniu i razem z Fajnymi Pisakami XXL zdobimy ciastka.
Gotowe ciasteczka przekładamy do miseczki. Smacznego!
Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem
Ciasto:
· 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
· 2 jaja
· 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
· 100 ml oleju
Nadzienie:
· 1 opakowanie budyniu jaglanego smak waniliowy Delecta
· 350 ml mleka
· 2 łyżki cukru
· 50g masła
· ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
· 80 ml wody
· 4 szczypty soli
Dekoracja:
· kilka pistacji Bakalland
Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Tym razem marka Delecta proponuje babeczki z budyniem i słonym kajmakiem.
Na początku przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowych babeczek miksujemy z jajami, olejem, jogurtem. Masę przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. W tym czasie gotujemy budyń jaglany w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Następnie całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do schłodzenia. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak i dekorujemy pistacjami.
Takie eksperymenty otwierają nasze kubki smakowe na totalnie nowe doznania. Nawet największy fan słodkości w czystej postaci na pewno da się skusić na to genialne słodko-słone połączenie!
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.
Nadesłał:
38PR
|