Produkty wysokotłuszczowe w zbilansowanej diecie - Jak wybierać te najlepsze?


Produkty wysokotłuszczowe w zbilansowanej diecie - Jak wybierać te najlepsze?
2019-03-12
Świadomość znaczenia prawidłowo zbilansowanej diety nieustannie wzrasta. Często jednak pojawiają się wątpliwości, które produkty wybrać, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Wiele pytań dotyczy m.in. tłuszczu mlecznego i jego wpływu na zdrowie.

Świadomość znaczenia prawidłowo zbilansowanej diety nieustannie wzrasta. Często jednak pojawiają się wątpliwości, które produkty wybrać, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Wiele pytań dotyczy m.in. tłuszczu mlecznego i jego wpływu na zdrowie. Cennych informacji o jego znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dostarczyli eksperci, podczas konferencji podsumowującej kampanię informacyjną Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie. Odpowiedzieli również na pytanie, dlaczego warto wybierać produkty wyróżnione znakami – „Jakość Tradycja” oraz „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

 

Pewność wyboru najlepszych produktów

Tłuszcz mleczny jest wyjątkowo wartościowym elementem codziennej diety. Zawiera komponenty konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego składniki wykazują aktywność biologiczną, ważną w prewencji, a nawet leczeniu wielu schorzeń - również cywilizacyjnych. Dzięki bogatemu asortymentowi rynkowemu, produkty zawierające tłuszcz mleczny są szeroko dostępne – jednak dobrze mieć pewność, iż ten, który wybieramy ma dobry skład i wysoką, gwarantowaną jakość. Ogromnym ułatwieniem są tutaj prestiżowe wyróżnienia – symbole, potwierdzające wyjątkowe atuty danego wyrobu.

 

Źródłem ważnych, merytorycznych informacji w tym zakresie była kampania, prowadzona przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Czarnkowie, z udziałem funduszy z programu unijnego Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Jej głównymi elementami była kampania reklamowa i outdoorowa oraz szereg działań wizerunkowych, jak liczne degustacje, warsztaty kulinarne w Bydgoszczy i Poznaniu z udziałem przedstawicieli mediów i blogerów oraz konferencja prasowa.

 

– Chcemy edukować i przekonywać, iż warto wybierać takie produkty, co do których mamy pewność najwyższej jakości, jak również znakomitego smaku – mówi ZofiaJust, Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie. – Cieszące się wielką renomą unijne znaki, takie jak „Jakość Tradycja” oraz „Chronione Oznaczenie Geograficzne” są dla konsumenta swoistym „drogowskazem” do wyboru najlepszego towaru na polskim rynku – takiego, który nie tylko zaspokoi wysokie wymagania kulinarne, ale też będzie cennym elementem zbilansowanej diety.

 

Gwarancja jakości i smaku

Unijny znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ang. Protected Geographical Indication, PGI) jest przyznawany produktom pochodzącym z określonego miejsca, regionu czy kraju, których jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna wynika z tego pochodzenia geograficznego. Te wymagania spełnił wyrób OSM Czarnków – Wielkopolski Ser Smażony – wytwarzany w tradycyjny sposób z najwyższej jakości mleka. Inny produkt z asortymentu OSM Czarnków – Masło Ekstra z Czarnkowa – został uhonorowany znakiem „Jakość Tradycja”. Jest on podkreśleniem wyjątkowej jakości oraz potwierdzeniem, iż masło to wyróżnia się na tle konkurencji. Jest przyznawany produktom tradycyjnym, z co najmniej 50-letnią historią wytwarzania.

 

 

Ważne w codziennym żywieniu

Produkty o gwarantowanej jakości, poświadczonej prestiżowymi wyróżnieniami – jak Masło Ekstra z Czarnkowa czy Wielkopolski Ser Smażony - to ważny element właściwej diety. – Dla sprawnego funkcjonowania, nasz organizm potrzebuje kompletnego zestawu substancji odżywczych – mówi dr n. farm. Izabela Bolesławska, wykładowca w Katedrze i Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, autorka badań dotyczących wpływu diet alternatywnych na zdrowie człowieka. – Tłuszcz mleczny odgrywa tu bardzo ważną rolę – ma dużą wartość odżywczą i jest doskonale zbilansowany pod względem składu.Jego demonizowaną cechą jest duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych mających wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. W opublikowanych w ostatnich latach badaniach stwierdzono jednak, że nie ma przekonujących dowodów na szkodliwość tłuszczu mlecznego, a także wykazano brak jego wpływu na ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. – Spożywanie masła w rozsądnych ilościach przez osoby zdrowe jest bezpieczne. Tym bardziej, że kwasy nasycone są ważnym źródłem energii niezbędnej do funkcjonowania poszczególnych narządów i układów.

 

Nasycone krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w tłuszczu mlekowym nie odkładają się jako tłuszcz zapasowy, lecz wykorzystywane są jako paliwo energetyczne dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów.– Wykazano, że mają one udział w obniżaniu ryzyka występowania min. dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, otyłości, nietolerancji   glukozy i insulinooporności, powiązanych z chorobami układu krążenia. Kwas masłowy wywiera dodatkowo szereg korzystnych efektów w obrębie śluzówki okrężnicy, chroniąc przed rozwojem nowotworów. Wpływa także na tworzenie prawidłowej struktury i funkcjonowanie nabłonka we wszystkich odcinkach jelita grubego, modulacji perystaltyki jelit i narządów wewnętrznych – dodaje dr n. farm. Izabela Bolesławska

 

W tłuszczu mlekowym występują również – w ilości 2 do 7% – naturalne kwasy nienasycone o konfiguracji trans, tj. kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy (CLA) o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnymNiektóre kwasy tłuszczowe mają również właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.Wyniki badań wykazały także, że cholesterol, który występuje w tłuszczu mlekowym ma nieduży wpływ na wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi większości osób. – Stwierdzono także, że wpływ cholesterolu pokarmowego na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego jest nieznamienny. Jednak istnieje pewna grupa osób szczególnie wrażliwych na jego wysoką podaż. W takich przypadkach należy ograniczyć ilość masła oraz innych produktów o dużej zawartości cholesterolu – komentuje dr n. farm. Izabela Bolesławska

 

Tłuszcz mleczny zawiera również inne ważne składniki – jak witaminy A i E, które są szczególnie skuteczne jako antyoksydanty i chronią błony komórkowe oraz narządy przed skutkami tzw. stresu oksydacyjnego. Tłuszcz mleczny jest bogaty w łatwo przyswajalne białko i wapń. To właśnie z nim najłatwiej wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K.

 

Tłuszcz mleczny jest łatwo strawny i najlepiej przyswajalny spośród wszystkich tłuszczów zwierzęcych. Masło powinno być spożywane w każdym wieku – jest też tłuszczem zalecanym dla dzieci. Dokonując zakupu, warto jednak z uwagą sprawdzić, jaka jest zawartość tłuszczu mlecznego w danym produkcie. Masło Ekstra z Czarnkowa zawiera co najmniej 82% tłuszczu mlecznego, i co ważne – nie ma w nim żadnych tłuszczów obcych, tzn. oleju, łoju i innych.

 

Dieta optymalna

Mleczne produkty wysokotłuszczowe to ważny element diety optymalnej. – Szczególne miejsce w naszym sposobie odżywiania zajmuje masło. W połączeniu z innymi zalecanymi składnikami tworzy idealnie zbilansowany układ, będący fundamentem zdrowego trybu życia. Tłuszcze zwierzęce mają nie tylko wysoką wartość kaloryczną, ale także najwyższą wartość biologiczną, gdyż zawierają całe kompleksy enzymów, witamin i substancji mineralnych oraz wiele innych ważnych składników potrzebnych do ich spalenia – mówi Zuzanna Rzepecka, doradca żywienia optymalnego, Prezes Poznańskiego Oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych. 

 

– Rozwaga, ale też zdrowy rozsądek – do tego namawiam przy ustalaniu codziennych posiłków – podsumowuje Agnieszka Piskała, certyfikowany diet coach. – Sięgajmy po różnorodne produkty spożywcze – unikajmy nadmiaru, przedkładając jakość nad ilość. Zapewniam, że organizm odczuje pozytywną różnicę.

Nadesłał:

Media Story
http://

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl