PRZEPIS: Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!
PRZEPIS: Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!
PRZEPIS: Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!
|
Składniki:
Ciasto:
· 100g mąki
· 65 ml wody
· łyżka oliwy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
Nadzienie – wersja podstawowa
(możemy modyfikować składniki – możemy również przygotować wersję mięsną z salami/szynką/kiełbasą lub wersje wegetariańską)
· Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
· 2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami
· ¾ opakowania mozzarelli
· czerwona cebula
· listki bazylii
Wszystkie składniki na ciasto pizzy mieszamy, a potem wyrabiamy w kulę. Wałkujemy na płat wielkości patelni. Patelnię (zimną) smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i kładziemy rozwałkowany płat. Podsmażam, aż od spodu pizza będzie zrumieniona. Obracamy i wierzch smarujemy sosem przecierem. Na to nakładamy Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!, ulubione dodatki, mozarellę i plasterki cebuli.
Przykrywamy pokrywką lub drugą patelnią o podobnej średnicy (jeśli nie mamy przykrywki). Smażymy 10 min. Uważając aby spód się nie przypalił.
Nadesłał:
Arni
|