Rewolucja żywnościowa - Przyszłość żywności i wyzwania, przed którymi stoimy


2019-09-26
Przy dostępnych zasobach i kurczeniu się gruntów ornych rolnicy stoją w obliczu trudnej sytuacji – w jaki sposób mogą wyżywić rosnącą i zurbanizowaną ludność bez dalszego niszczenia planety? Kluczem jest technologia, która otwiera drzwi do nowych możliwości inwestycyjnych.

Przy dostępnych zasobach i kurczeniu się gruntów ornych rolnicy stoją w obliczu trudnej sytuacji – w jaki sposób mogą wyżywić rosnącą i zurbanizowaną ludność bez dalszego niszczenia planety? Kluczem jest technologia, która otwiera drzwi do nowych możliwości inwestycyjnych. 

Najnowszy raport UBS pokazuje przyszłość żywności:

  • ONZ szacuje, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60% więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów
  • Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw.
  • Bezpośrednim wyzwaniem jest obalenie mitu, że technologia jest wrogiem naturalnej, obfitej, odżywczej i niedrogiej żywności.

 

  1. Wyzwania

Trendy demograficzne

ONZ szacuje, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60% więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów. Obecne +60% zapotrzebowanie na żywność większe zapotrzebowanie do roku 2050

Zrównoważony rozwój

Produkcja żywności na całym świecie odpowiada za 40% użytkowania gruntów, 30% emisji gazów cieplarnianych i 70% zużycia słodkiej wody.

 

  1. Motory zmian

Wymagania konsumentów

Gwałtowny rozwój klasy średniej i wzrost wymagań konsumentów odnośnie przejrzystych zasad, jak i alternatywnych środków odżywczych wymuszają na branży wprowadzanie zmian.

Zmiany klimatyczne

Branża rolnicza jest niezwykle wrażliwa na zmiany temperatur i dostępności wody. Zmiany klimatyczne pogłębiają wszelkie problemy, gdyż przede wszystkim osłabiają odporność roślin uprawnych.

Cyfrowe życie

Postępy technologiczne i ich rozpowszechnienie w różnych branżach stopniowo wprowadzają nową falę innowacji związanych z produkcją żywności.

 

  1. Rozwiązania

Innowacje w branży żywieniowej

Edycja genów, białko pochodzenia roślinnego, druk 3D żywności i spersonalizowane odżywianie mogą sprawić, że żywność stanie się znacznie zdrowsza i bardziej zrównoważona.

Rolnictwo 4.0

Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw.

Innowacje w ramach łańcucha dostaw

Blockchain, czyli technologia rejestrów rozproszonych, aplikacje służące dostarczaniu żywności, Internet przedmiotów, biologiczne tworzywa sztuczne mogą zmniejszyć stopień marnotrawstwa żywności, poprawić pochodzenie, ograniczyć ryzyko oszustw i zwiększyć poziom identyfikowalności.

Nadesłał:

AZ_2018

Wasze komentarze (8):

  • avatar
    ~Marta Kowalewska, 2019-12-24 22:49:28

    Witam! Moverka, adresy salonów naszej marki znajdziesz na stronie: philipiakmilano.pl

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

  • avatar
    ~moverka, 2019-12-20 22:18:16

    Salony Philipiak to w jakich miastach znajdę?

  • avatar
    ~Marta Kowalewska, 2019-12-03 21:09:36

    Witam! Ewa, zestaw naczyń Philipiak obejrzeć na żywo możesz w naszych salonach stacjonarnych lub na pokazach naszej marki.

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

  • avatar
    ~Ewa, 2019-11-30 16:04:19

    gdzei moge sobie zobaczyc taki zestaw naczyc o ktorym tu piszecie ?

  • avatar
    ~Wenda, 2019-11-11 16:36:38

    Nigdy nie lubiłam potraw smażonych , tłustych . Odkąd pamietam zawsze w domu jedliśmy posiłki gotowane . Uwielbiam obiady gotowane na parze . Kupiłam parowar philipiaka , ponieważ jest se stopu metalów nie wchodzących w reakcję z żywnością

  • avatar
    ~Beti, 2019-11-11 13:43:41

    parowar to super sprawa :) wazywa i mieso mega soczyste wychodza w pracy taki uzywam ale w domu jeszcze nie mam moze pomysle nad kupnem tej marki o ktorej mowicie :D

  • avatar
    ~gossa, 2019-10-21 19:24:43

    Bardzo podziwiam! Sama od 2 miesięcy zmieniam swoje nawyki żywieniowe i uprawiam sport. Też kupiłam ten parowar (zestaw naczyń) philiipak. Mam nadzieję, że dzięki niemu przygotowywanie zdrowych posiłków będzie łatwiejsze.

  • avatar
    ~patrysia, 2019-10-14 19:20:13

    Od zeszłego lata zmieniłam diametralnie żywienie. Skończyłam z tłustym i słodkim jedzeniem (jadam okazjonalnie). Najczęściej gotuję na parze (mam zestaw naczyń - parowar philipiaka). Takie potrawy są lekkie, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Do tego przy diecie polecam trochę ruchu. Sama przez ten czas zrzuciłam 8kg.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl