Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami
Kontakt dla mediów: Maciej Sztupek PR&Marketing Manager maciej.sztupek@n42.pl tel. 795 141 366
|
· 2 opakowania kaszy gryczanej
· 1 pęczek zielonych szparagów
· 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
· 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
· 1 czerwona cebula
· feta (opcjonalnie)
Sos:
· 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
· po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżeczka musztarda sarepska
· sól, pieprz
Składniki na sos i odstawiamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie. W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.
Nadesłał:
Arni
|