Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami


Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami
2019-07-03
Kontakt dla mediów: Maciej Sztupek PR&Marketing Manager maciej.sztupek@n42.pl tel. 795 141 366

 

·         2 opakowania kaszy gryczanej 

·         1 pęczek zielonych szparagów

·         1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

·         3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku

·         1 czerwona cebula

·         feta (opcjonalnie)

 

 Sos:

·         100ml oliwy z pierwszego tłoczenia

·         po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka musztarda sarepska

·         sól, pieprz


Składniki na sos i odstawiamy na bok.

 

 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl