Jesienna aura sprzyja też kulinarnym eksperymentom chociaż może wydawać się, że po obfitującym w smaki lecie, nie ma wiele do zaoferowania naszym kubkom smakowym. To jednak zupełnie mylne przeświadczenie! Jesień ma swoje wyjątkowe i niepowtarzalne smaki, które będą prawdziwym umilaczem coraz chłodniejszych i krótszych dni. Jeśli jednak brak Ci pomysłu na jesienne przekąski, sprawdź przepisy przygotowane przez znanego kucharza i restauratora Mateusza Gesslera, stworzone specjalnie na wyjątkowy jubileusz znanych centrów handlowych – Pasaży Tesco. Wspomniane przepisy są kwintesencją jesiennych smaków i w dodatku są bardzo proste i szybkie do przygotowania!
Pyszne, domowe konfitury!
Początek jesieni to idealny czas na przygotowanie konfitur i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Połączenie borówek z dodatkiem wanilii to niestandardowa kompozycja, która nie tylko brzmi świetnie ale też zadowoli wielbicieli bardziej wysublimowanych smaków.
Przygotuj:
1 kg borówek amerykańskich
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru (ok. 25 dag)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka pektyny
1 cytryna
Borówki umyj i osusz. Przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj przez ok. 10 minut, aż borówki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj. Bezpośrednio do garnka wyciśnij sok z cytryny, dodaj pastę waniliową i cukier. Wymieszaj i dodaj pektynę. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut często mieszając. Uważaj by konfitura nie zaczęła przywierać. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Dobrze zamknij. Słoiczki odwróć do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!
Kolorowy jogurt z nasionami chia
Kolorowe i kreatywne śniadanie to idealny początek jesiennego dnia! Poznaj przepis Mateusza Gesslera na dodający energii jogurt z nasionami chia!
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Przygotuj:
200 ml soku z czarnej porzeczki
200 ml jogurtu naturalnego
6 łyżek nasion chia
2 łyżki płatków kukurydzianych
Do soku z czarnej porzeczki wsyp 4 łyżki nasion chia, a do jogurtu 2 łyżki nasion i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rano nasiona spęcznieją i zagęszczą sok i jogurt. Do szerokiej szklanki układaj kolejno: jogurt, sok, warstwa płatków, jogurt, sok, warstwa płatków, aż do wyczerpania składników. Dodatkowo, można dodać według upodobań orzechy laskowe lub migdały.
Pieczone pietruszki na deser
Kto powiedział, że warzywa przygotowuje się tylko w wersji wytrawnej? Przepis Mateusz Gesslera na pieczone pietruszki na słodko będzie niezwykłą odmianą od standardowych, znanych nam deserów.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Przygotuj:
12 pietruszek (około 800 g)
1 l mleka kokosowego
400 ml soku z pomarańczy
50 g wiórek migdałowych
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
patyczki szaszłykowe
Sok pomarańczowy i miód wlej do rondla i zredukuj do 40 % objętości. Pietruszkę umyj, obierz i uformuj, aby każda była jednakowej wielkości. Wrzuć do rondla, zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości około 30 minut. Podgotowane pietruszki nadziej na patyczki i ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej syropem pomarańczowym i włóż do piekarnika na 20 minut w temp 150 C. Po wyjęciu z piekarnika panieruj w mieszance z wiórków kokosowych i migdałowych oraz pokruszonych krakersów.
Po więcej kulinarnych inspiracji na jesienne dania zapraszamy na stronę Pasażu Tesco do zakładki „porady” http://pasaztesco.pl/porady/.