Świąteczne Smaki Tradycji – Keks w roli głównej
Święta coraz bliżej.
W domu trwają przygotowania, świąteczne porządki, uzupełnianie listy zakupów, gotowanie i pieczenie. A czymże byłyby święta bez Keksa – oczywiście z wykorzystaniem nowego opakowania mieszanki keksowej HELIO. Dziś inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na to ciasto.
Składniki:
- 5 jajek,
- kropla aromatu pomarańczowego,
- 25 dag cukru pudru,
- 25 dag masła,
- 40 dag mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- orzechy laskowe HELIO,
- orzechy włoskie HELIO,
- 45 dag mieszanki keksowej HELIO
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło przygotować w misce za pomocą miksera, dodać do niego cukier puder i aromat pomarańczowy. Dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Kiedy masa będzie już dobrze ubita, dodajemy w kilku partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, Warto do mieszanki keksowej dodać łyżkę mąki, wymieszać, a następnie razem z orzechami dodać do ciasta. Piec około jednej godziny. Po ostygnięciu można zajadać się pysznym keksem.
Smacznego!
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|