Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!


Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!
2020-12-16
Sprawdź, jeden z wedlowskich przepisów

Ciasto, desery, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet sałatki – to wszystko i wiele więcej możemy pokryć klasycznym słodkim przysmakiem, czyli czekoladą. 16 grudnia celebrujemy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą, który przypomina nam, że ulubiony smakołyk może przynieść przyjemność nie tylko w formie tabliczki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych pyszności. Z tej okazji zachęcamy do wypróbowania jednego z wedlowskich przepisów, gdzie czekolada pokrywa pyszne smakołyki - na karmelowe fondue z E.Wedel. To wyśmienity deser skąpany w czekoladzie!

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
  • 150 g truskawek/ mandarynek
  • 150 g winogron zielonych
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 50 g pistacji
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g ziaren słonecznika 

PRZYGOTOWANIE

1. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków.

2. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu.

3. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Finalnie owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach. 

Nadesłał:

Redakcja_Nowinki

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl