Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole
Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt?
Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt? Sprawdź, przyrządzając staropolską paschę z morelami, śliwkowo-orzechową roladę z indyka oraz jajka faszerowane chrupiącą niespodzianką.
|
Pascha morelowa jak u babci
Składniki:
- 75 dkg twarogu
- 100 g Moreli suszonych Bakalland
- 4 żółtka
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
Pół opakowania moreli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ser dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miękkie masło, śmietankę oraz cukier waniliowy. Odsączamy morele i kroimy je w kostkę. Do masy stopniowo dokładamy ser i pokrojone morele. Masę przekładamy do wysokiej formy wyłożonej gazą. Paschę wkładamy do lodówki do stężenia. Gotową paschę przekładamy na paterę, zdejmujemy gazę, całość ozdabiamy całymi suszonymi morelami.
Rolada z indyka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi od Mamy
Składniki:
- 1 kg filetu z indyka
- 200 g Śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g Orzechów włoskich Bakalland
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Filet płuczemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż. Rozkładamy mięso i lekko rozbijamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Śliwki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym filecie. Orzechy włoskie siekamy i posypujemy nimi ułożone śliwki. Rolujemy mięso z indyka i spinamy wykałaczkami. Smarujemy oliwą z oliwek. Roladę przekładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Przykrywamy filet folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Chrupiące faszerowane gniazdka od Córki
Składniki:
· 10 jajek
· 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
· 4 gałązki tymianku
· 5 korniszonów
· 100 g pieczarek
· sól, pieprz
· majonez
Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.
Nadesłał:
38CC
|
Wasze komentarze (1):
-
~Fan, 2019-04-19 06:24:22
Pasował by tu Majonez Kętrzyński :)