Wegetariańska zupa kukurydziana
Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek.
Składniki na zupę:
· 4 kolby kukurydzy
· 1 czerwona papryka
· 1 duży pomidor
· 2 średniej wielkości ziemniaki
· 1 mała cebula
· 4 ząbki czosnku
· 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
· 1/2 litra wody Mama i ja
· 1/3 łyżeczki kuminu
· 1/3–1/2 łyżeczki curry
· 2 łyżki masła klarowanego
· sól, pieprz
Składniki do ozdobienia:
· pomidory koktajlowe
· świeża bazylia
· ziarna ugotowanej kukurydzy
Wykonanie:
1. Odcinamy ziarna surowej kukurydzy od kolby, dokładnie myjemy i przekładamy je do garnka. Następnie zalewamy 1/2 litra wody Mama i ja i gotujemy przez 15 minut. Odkładamy do miski 2 łyżki ugotowanej kukurydzy, która posłuży do ozdobienia.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzane na patelni masło i smażymy przez 7–10 minut, często mieszając.
3. Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze przez minutę.
4. Następnie dosypujemy na patelnię pokrojoną paprykę i pomidora. Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.
5. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy ugotowaną kukurydzę, a następnie doprawiamy kurkumą, curry, mleczkiem, solą, pieprzem. Gotujemy wszystko przez 2–3 minuty. Tak przygotowane warzywa blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Zupę podawaj z ziarnami kukurydzy, plasterkami pomidora oraz z listkami bazylii.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 L – cena: ok. 1,2 zł
Nadesłał:
flypr
|