Wielkanocny słodko-wytrawny obiad z Herbapol-Lublin. Poznaj przepis na kaczkę w sosie malinowym!
Po wielkanocnym śniadaniu, przychodzi czas na rodzinny obiad. Przy tej okazji gospodarze mogą zaprezentować swoją kulinarną kreatywność. Dlatego polecamy przygotowanie mniej klasycznego obiadu z odrobiną polskiej słodyczy.
Idealnym przepisem na popołudniowy posiłek jest kaczka w sosie malinowym z puree ziemniaczanym. Spraw by rodzinny obiad był delikatnie owocowy i wyjątkowy!
Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem
Kaczka:
· 2 piersi z kaczki
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
· szczypta soli
Puree ziemniaczane:
· 700 g ziemniaków
· 100 ml śmietanki 30%
· 50 g masła
Sos malinowy:
· 2 łyżki Konfitury z Malin Herbapol
· 2 łyżki sosu z pieczenia kaczki
Przygotowanie:
Skórę kaczki natnij, natrzyj przyprawami, olejem i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smaż piersi pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Następnie odwrócić i smaż przez kolejne 8 minut. Gotowe mięso owiń szczelnie w folię i odstaw na 10 minut.
Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszaj z konfiturą z malin.
Ugotuj ziemniaki, a następnie ubij na puree z masłem i śmietanką.
Smacznego!
Nadesłał:
Redakcja_Nowinki
|