Z okazji Walentynek przygotuj coś słodkiego dla swojego Ciacha!


Z okazji Walentynek przygotuj coś słodkiego dla swojego Ciacha!
2019-02-27
W Walentynki stwierdzenie „przez żołądek do serca” nabiera jeszcze głębszego znaczenia. Tego dnia większość restauracji oferujących wyjątkowe, walentynkowe menu dla dwojga czeka oblężenie. Jeśli więc nie pomyśleliśmy o dokonaniu rezerwacji z odpowiednim wyprzedzeniem, to… nic straconego! (...)

W Walentynki stwierdzenie „przez żołądek do serca” nabiera jeszcze głębszego znaczenia. Tego dnia większość restauracji oferujących wyjątkowe, walentynkowe menu dla dwojga czeka oblężenie. Jeśli więc nie pomyśleliśmy o dokonaniu rezerwacji z odpowiednim wyprzedzeniem, to… nic straconego! Miłosny deser można wykonać samodzielnie w domowym zaciszu i tym samym podwójnie zaskoczyć drugą połówkę.

 

Czekolada to jeden z najsilniejszych i jednocześnie najsmaczniejszych afrodyzjaków, dlatego wykorzystanie jej przy tworzeniu poczęstunku dla ukochanej osoby to istny walentynkowy „must have”. Nawet, jeśli druga połówka nie podejrzewa nas o kulinarne umiejętności, bądź co więcej, my sami w nie wątpimy, nic straconego. Marka Delecta podpowiada bowiem jak słodko zaskoczyć ukochaną (lub ukochanego), celnie trafić do jej serca  i kto wie, może otrzymać w zamian… miłosne wyznanie lub  walentynkowego całusa.

 

Serduszka z niespodzianką

Składniki:

·        200 g mąki

·        2 łyżki kakao

·        100 g cukru

·        100 g masła

·        1 żółtko

·        2 szczypty proszku do pieczenia Delecta

·        90 g białka

·        445 g cukru pudru

·        3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

·        2 opakowania kolorowych mini piegów Delecta Decorada

Czekoladowe serduszka z niespodzianką to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu romantykom.

Z mąki, cukru, masła, żółtka i kakao zagniatamy szybko ciasto, dodając 1 łyżkę soku z cytryny i proszek do pieczenia. Odkładamy ciasto do lodówki na 25 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 18 większych serc. Jeśli ciasta jest za mało może być 15. 12 serc odkładamy, a w pozostałych sześciu robimy otwór, wycinając go mniejszym sercem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. W tym czasie możemy przygotować lukier: 90 g białka, 445 g cukru pudru oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny miksujemy na średnich obrotach, aż konsystencja będzie lejąca. Gdy ciastka już się upieką, składamy je w następując sposób: na spód dajemy duże serce, następnie za pomocą lukru przyklejamy serce z dziurką. Do środka wsypujemy kolorowe mini piegi, a całość przykrywamy dużym sercem i dekorujemy lukrem.

Dla osób, które nie lubią wprost mówić o swoich uczuciach: w środku takiego ciastka można zostawić uroczy liścik. ????

 

Serca brownie

Ciasto:

·        1 opakowanie brownie Delecta

·        4 jaja

·        150 ml oleju

·        75 g margaryny

Nadzienie:

·        120 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%

·        100 g mascarpone

·        350 g malin (świeżych lub mrożonych)

·        2 łyżki soku z cytryny

·        75 g cukru

·        10 g żelatyny Delecta

Pyszne czekoladowe brownie to zawsze dobry pomysł. Idą romantyczne chwile? Niech tym razem klasyczne ciasto nabierze kształtów iście miłosnych!

 

Na początku, piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Następnie, rozpuszczamy margarynę do masy czekoladowej i studzimy. Miksujemy około 4 minut jaja i olej, dosypując stopniowo mieszankę do wypieku domowego ciasta brownie. Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nakłuwamy ciasto widelcem. Mieszamy delikatnie łyżką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną. Wykładamy równomiernie masę na upieczone ciasto. Wkładamy ciasto z masą od razu do nagrzanego piekarnika na około 9 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką serca. Każde serce przecinamy w poprzek, na dwa blaty. W rondlu podgrzewamy maliny, sok z cytryny i cukier, aż do rozpuszczenia cukru. Przecieramy masę przez sito, by uzyskać gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinowym puree. Następnie, ubijamy na sztywno w mikserze schłodzoną śmietanę z mascarpone. Do piany dodajemy mus malinowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy masą czekoladowe serca. Na koniec możemy udekorować je cukrem pudrem.

Chociaż przepis wymaga czasu, warto poświęcić się dla ukochanej osoby. To będzie brownie w kształcie serca i… od serca!

 

Lekkie serduszko w różowej polewie

Ciasto:

·        1 opakowanie sernika na zimno Delecta

·        400 ml mleka

·        200 ml wody

·        1 łyżeczka żelatyny Delecta

Dekoracje:

·        100 g cukru pudru

·        2 łyżki soku z buraków lub malin

·        1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta

·        1 opakowanie mini piegów Delecta Decorada

 

Ostatnia propozycja to ukłon w stronę osób, które bardziej niż tradycyjną czekoladę, wolą tę białą.

Na początku, do schłodzonego mleka i zimnej wody wsypujemy zawartość opakowania sernika na zimno i miksujemy przez około 4 minuty. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzoną (ale nie zastygniętą!) dolewamy stopniowo do masy, miksując jeszcze chwilę. Masę przekładamy do foremek w kształcie serduszek i odstawiamy do zastygnięcia na 2 godziny. Jeśli nie dysponujemy foremkami, można przełożyć masę do płaskiej formy o bokach około 30×15 cm lub 20×20 cm i odłożyć do zastygnięcia na 2 godziny. Ze stężałej masy za pomocą foremki w kształcie serca (na przykład do pierniczków) wycinamy kształty. Do cukru pudru dolewamy sok z buraków (lub malin), stale mieszając, aż powstanie lukier. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z przygotowanym lukrem. Czekamy chwilę aż ostygnie, po czym oblewamy nią wycięte serca. Ranty serduszek dekorujemy różowymi i czerwonymi minipiegami.

Taki lekki deser sprawdzi się nie tylko na walentynki, ale też na rocznice, urodziny… a nawet i bez specjalnej okazji. Bo gdy się kogoś kocha, warto mu o tym przypominać częściej niż tylko 14 lutego ????

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl